Afbeelding
Foto: Toon Reuvers

Ewijk herdenkt oorlogsslachtoffers bij monument

Algemeen

EWIJK - Op 4 mei vindt voor de vijfde keer in Ewijk de herdenking plaats bij het oorlogsmonument voor de RK kerk. Sinds de onthulling van het monument in 2013 is de belangstelling in Ewijk steeds groot geweest. De herdenking begint om 14.30 uur op het kerkplein aan de Julianastraat en is voor iedereen toegankelijk.

Ook dit jaar wordt stilgestaan bij de slachtoffers die op het oorlogsmonument worden geëerd, dit zijn zowel de burgerslachtoffers uit Ewijk zelf, als de in Ewijk omgekomen geallieerde militairen.

Tijdens de herdenking leggen ook de kinderen van de basisschool de Reuzepas kransen. Toon Reuvers, van het Comité 4 en 5 mei Ewijk, benadrukt het belang van de aanwezigheid van de kinderen: "We vinden juist de betrokkenheid van de Reuzepas erg belangrijk en we hopen op deze manier de kennis over de oorlog, en de gevolgen voor een dorp als Ewijk, over te brengen op de jonge generaties. De oorlog heeft ook in Ewijk tot groot verdriet geleid en de verliezen worden in de families nog steeds gevoeld. Het is mooi om jaarlijks als gemeenschap samen onze doden te gedenken en stil te staan bij de vrede".

Het programma omvat toespraken van burgemeester Van Eert, Pastor Visschedijk en Henk Swering, directeur van basisschool de Reuzepas. Ook zullen vertegenwoordigers van de families en leerlingen van de Reuzepas kransen leggen bij het monument. Genodigden zijn onder andere familieleden van de overleden oorlogsslachtoffers.