Afbeelding
Foto: Reinier Jansen

Modelspoorclub Maas en Waal timmert aan de weg

Algemeen

MAAS EN WAAL - Modelspoorclub Maas en Waal stond enkele weken geleden op de Modeltrein Expo On traXS in het Spoorwegmuseum Utrecht. Hier worden de mooiste modelspoorbanen uit binnen- en buitenland tentoongesteld. De Maas en Waalse modelspoorclub stond op de beurs met twee modelspoorbaantjes en trok daarmee veel aandacht van de bezoekers.

De club ontving een uitnodiging voor de beurs nadat ze met twee baantjes deel hadden genomen aan een wedstrijd in Leuven. Op de eerste modelspoorbaan, 'Koningswaal Augustus 1933', is een stoomtram te zien die tot 1934 via Leeuwen tussen Nijmegen en Wamel liep. Op de baan zijn ook enkele, tot in detail nagemaakte, bekende gebouwen uit de omgeving te zien. Het tweede baantje, 'Burg Oberlöwenstein', toont een Duits berglandschap met kasteel.

Modelspoorclub
Naast de tentoonstellingsbaantjes bouwen de leden van Modelspoorclub Maas en Waal wekelijks aan een nieuwe grote baan in hun clubruimte in Boven-Leeuwen. Uiteraard wordt er ook volop nagedacht over nieuwe tentoonstellingsbaantjes. De club is de enige modelspoorvereniging in Maas en Waal en heeft leden uit de wijde omgeving, van Nijmegen tot Zaltbommel en van Kesteren tot Meteren. De club is ruim dertig jaar geleden opgericht door Sjef Willemsen en Jan Hendriks. De club telt momenteel vijfentwintig leden, die wekelijks op donderdag tussen 20.00 en 23.00 uur bij elkaar komen in de clubruimte van Kulturhus d'n Dulper in Boven-Leeuwen.

Tentoonstelling
Momenteel werkt Modelspoorclub Maas en Waal mee aan een tentoonstelling in Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. In deze expositie is de historie van de stoomtram in Maas en Waal te zien. De tentoonstelling is te bezoeken tot 11 juni 2017, de toegangsprijs bedraagt 2 euro.

Openluchtmuseum
De modelspoorbaan 'Koningswaal Augustus 1933' is op 8 juni ook te zien in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem, tijdens het evenement 'Openluchtmuseum: Volgende halte!'.
Meer informatie over Modelspoorclub Maas en Waal: www.mscmaasenwaal.nl.

Door Marit van der Wielen

Afbeelding