Afbeelding
Foto: John van Gelder

Toptennis op Leeuwense gravelbanen

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN – Tennisvereniging Lewabo staat aan de vooravond van de competitie. Nog niet eerder in het bijna 50-jarige bestaan heeft de club zoveel teams ingeschreven als dit seizoen. Maar liefst 28 teams beginnen in het tweede weekend van april, op verschillende niveaus, aan de competitie. Bijzonder is de deelname aan de Eredivisie door het herenteam 1.

'Megatrots op deze vereniging', zijn de eerste woorden van trainer Bjorn Graven als hem de vraag wordt gesteld hoe de vlag erbij hangt bij tennisvereniging Lewabo in Beneden-Leeuwen. 'We hebben vele jaren gebouwd binnen deze vereniging. Zie het als een piramide die laag voor laag is opgebouwd. Zowel jong als oud kan bij Lewabo tennis spelen en voor elk niveau is er plaats. De piramide is nu sluitend, en dat betekent dat we ook in de top teams hebben kunnen samenstellen.' Enkele spelers die vorig jaar nog Hoofdklasse speelden, zijn door studie of werk afgehaakt, maar hun plaatsen zijn ingevuld door nieuw talent.

Eredivisie
Vorig jaar waren er al opvallende prestaties te melden. Het damesteam wist Nederlands kampioen te worden en het herenteam behaalde de tweede plaats in de Hoofdklasse. Doordat tennisvereniging 't Melkhuisje in Hilversum dit jaar geen team kon samenstellen kwam er een plekje vrij in de Eredivisie en kon Lewabo die plek invullen. Zo is er dit jaar op topniveau tennis te verwachten op de Leeuwense gravelbanen en strijden de acht beste teams van Nederland om de podiumplaatsen. Voor de spelers een enorme uitdaging, en voor het publiek de kans om in deze regio schitterende wedstrijden te aanschouwen. 'Het vraagt veel van de club en de leden, de voorschriften van de KNLTB zijn veeleisend, maar we zijn er klaar voor', lacht Bjorn.

Alle niveaus
Lewabo biedt daarnaast voor alle niveaus tennis. Drie jonge kinderen van vijf en zes komen net van de baan en hebben spelenderwijs de eerste lessen gevolgd van Bjorn. 'Zij spelen nog met de rode tennisbal', legt Bjorn uit. Die verschilt in diameter en hardheid van de oranje tennisbal, die daarop volgt. Daarna wordt geoefend met een groene bal, en vervolgens komt dan de bekende gele tennisbal. 'Ook senioren spelen hier met veel plezier. Een aantal van hen heeft afgelopen periode zelfs nog extra lessen gevolgd om goed geoefend aan hun regiocompetitie te kunnen beginnen.'