Afbeelding
Foto: John van Gelder

Van Heemstraweg in Afferden drie weken afgesloten

Algemeen

AFFERDEN - De Van Heemstraweg bij Afferden is vanaf 20 maart voor enkele weken volledig afgesloten voor verkeer. Reden hiertoe is de aanleg van een rotonde ter hoogte van Landwinkel De Zandroos en plan Tichellande. De werkzaamheden duren tot 7 april. Tot die tijd wordt het verkeer omgeleid.

Op een gemiddelde werkdag passeren op dit stuk van de Van Heemstraweg rond de 7.650 motorvoertuigen en zo'n 650 (brom-)fietsen. Gemotoriseerd verkeer wordt tijdens de werkzaamheden voornamelijk opgevangen op de Maas en Waalweg en omgeleid via de Deestersteeg en de Scharenburg. Bestemmingsverkeer wordt ter plaatse omgeleid via de Klapstraat en de Koningstraat. Voor fietsers en voetgangers blijft de route via de Laan van Klein Afferden beschikbaar. In verband met het voorkomen van sluipverkeer wordt deze route niet opengesteld voor autoverkeer. Landwinkel de Zandroos is tijdens de werkzaamheden vanaf Afferdense kant bereikbaar.

Extra verkeersdrukte
Hoewel aanwonenden van de omleidingswegen inmiddels zijn geïnformeerd over de extra verkeersdrukte, zijn ze niet enthousiast over de gekozen oplossing: 'De wegen waarover het verkeer wordt omgeleid zíjn al erg druk', aldus een bewoner van de Koningstraat. 'Niet alleen met auto's, maar juist ook met fietsers en wandelaars. Daarbij is de weg ook nog eens vrij krap. Dat zorgt soms voor levensgevaarlijke situaties. Nu al. Laat staan hoe het de komende weken zal zijn, wanneer er nog meer verkeer door de straat komt.'

Tijdens de asfalteerwerkzaamheden, die vermoedelijk plaatsvinden van 3 tot en met 7 april, wordt ook de huidige bouwweg tussen de wijk Tichellande en de Van Heemstraweg afgesloten. Bewoners en bestemmingsverkeer kunnen in die periode gebruik maken van de nieuwe bouwweg, die op de Van Heemstraweg uitkomt nabij tankstation Croonen.

De aanleg van de rotonde is noodzakelijk om de nieuwbouwwijk Tichellande optimaal te kunnen ontsluiten. Zowel om verkeerstechnische als veiligheidsredenen. Het doel is om medio april een goede ontsluiting te hebben gerealiseerd, met een compleet ingerichte woonstraat richting de wijk.