Afbeelding
Foto: Marieke Jansen

Basisscholen kampen met ruimtegebrek

Algemeen

DRUTEN - Op basisschool de Kubus in Druten-Centrum is voorlopig een structureel tekort aan capaciteit. Dat blijkt uit het Integraal Huisvestingsplan Onderwijsvoorzieningen 2017 (IHP) waarvoor de gemeenteraad binnenkort het groene licht moet geven. Het IHP is het resultaat van veelvuldig overleg en discussies sinds 2009. Nu is er definitief overeenstemming met de gemeentelijke onderwijspartners: SPOM voor het basisonderwijs en Pax Christi voor het v.o.

In het plan staat hoe het gesteld is met de onderwijshuisvesting. Ook wordt de krimp van het aantal leerlingen beschreven en welke afspraken er gemaakt zijn voor het gebruik van leegstaande lokalen. In de nota staat dat de onderwijsvoorzieningen van alle scholen in Druten van goede kwalitatieve aard zijn.

Er is een capaciteitstekort gesignaleerd op drie scholen: de Appelhof (doordat daar veel leerlingen bij kwamen van de opgeheven Kleurencirkel), 't Geerke en de Kubus. Wethouder Sjef van Elk stelde dat op de Appelhof en 't Geerke het probleem van tijdelijk aard is door de krimp van het leerlingenaantal.

Op de Kubus is het capaciteitstekort voorlopig een aantal jaren structureel. Van Elk: 'Maar bij de bouw van de nieuwe Kubus is goed afgesproken: capaciteit voor maximaal 575 leerlingen. Het zijn er nu echter al 613.' Hij maakte duidelijk dat er absoluut geen noodlokalen geplaatst worden. Zeker niet nu er elders in schoolgebouwen leegstand is. 'Want', aldus van Elk, 'in de toekomst is op meerdere scholen sprake van overcapaciteit. Er zijn nu al zeven leegstaande lokalen.'

Het college ziet het IHP 2017 als een conclusie voor de huidige stand van zaken. Eind 2016 werd namelijk duidelijk dat er vanuit het Rijk wetswijzigingen aankomen met betrekking tot de onderwijshuisvesting: de kwaliteitseisen van schoolgebouwen zullen worden aangescherpt. Dat feit en de voortgang in leerlingen-krimp zullen gespreksonderwerp zijn voor de onderwijshuisvesting in de nabije en verdere toekomst.

Door Piet Zeeuwen.