Afbeelding
Foto: Yvonne Bloemena

Bewoners planten meer dan vijfhonderd fruitbomen

Algemeen

MAAS EN WAAL - Bewoners uit het buitengebied van de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen planten binnenkort meer dan vijfhonderd hoogstamfruitbomen op hun erven. Dit is het resultaat van de actie 'Houd de Bongerd Hoog!'.

Op vrijdag 10 maart is de feestelijke uitdeeldag. Dan krijgen de deelnemers hun kersen-, pruimen-, appel- en perenbomen. De wethouders van de vijf gemeenten delen samen met de directeur-bestuurder van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) de eerste hoogstamfruitboom uit. Dit gebeurt tussen 13.00 en 15.00 uur bij paviljoen/visvijver De Forel, Dorpsstraat 39 in Bergharen.

Hoogstamboomgaard
In het verleden plantten bewoners in het rivierengebied vaak hoogstambomen op hun terrein. Dit varieerde van boerenboomgaarden dicht bij huis voor eigen consumptie tot boomgaarden van 1 tot 2 hectare voor de verkoop. Deze hoogstamboomgaarden leverden een fraai en karakteristiek landschapsbeeld op. Door het planten van de nieuwe fruitbomen helpen de bewoners mee om de eigenheid van het rivierenlandschap te behouden en te versterken.

Soorten fruitbomen
De 33 bewoners van het buitengebied planten verschillende soorten fruitbomen op hun erf. Bijvoorbeeld Winterbergamotte (stoofpeer), Dikstelen (peer), appelrassen zoals Bellefleur, Sterappel, Goudreinette, Present van Engeland en pruimen zoals Eldensche Blauwe. Dit zijn oude fruitrassen die in deze streek voorkwamen. Bij het uitzoeken van de boomsoorten is het boekje 'Maos en Waols fruitbuukske' gebruikt. Dit gaat over de fruitteelt in het Land van Maas en Waal.