Afbeelding

Kliko in plaats van vuilniszak

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Met grote meerderheid kiest de gemeenteraad van West Maas en Waal voor de vuilnisbak in plaats van de vuilniszak. In plaats van ondergrondse containers om de vuilniszakken naartoe te brengen krijgen bewoners er een extra kliko bij: voor plastic, en verpakkingen van blik en karton. Sociaal Maas en Waal maakt  wel de keus voor  ondergrondse containers, maar heeft de rest van de gemeenteraad niet weten te overtuigen.

Wethouder Ton de Vree zal deze keuze van de raad  'naar beste kunnen bepleiten' in het overleg met de AVRI , waaraan de tien gemeenten van regio Rivierenland deelnemen. En dat maakt het nog even spannend, want, zoals de SP in de gemeenteraad betwijfelde of dit besluit geen wassen neus is. Immers, de meerderheid van de tien gemeenten in de regio geeft de doorslag. Inmiddels is van een drietal gemeenten bekend dat men kiest voor  de kliko in plaats van de vuilniszak, maar van de andere zeven is nog geen standpunt bekend. 

De gemeente doet sinds 2014 aan afvalscheiding en sindsdien zijn grote vorderingen gemaakt, het restafval dat in 2015 werd opgehaald bedroeg 116 kilo per huishouden. Het streven is om te gaan voor 75 kilo, het ultieme doel is 30 kilo per huishouden per jaar.