Artist Impression van architect Niels Peters van Bonnemayer Architecten uit Uden.
Artist Impression van architect Niels Peters van Bonnemayer Architecten uit Uden. Foto: Bonnemayer Architecten

IKC in Beneden-Leeuwen

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Het college van B&W vraagt aan de gemeenteraad een krediet beschikbaar te stellen voor het realiseren van een Integraal Kindcentrum (IKC) in Beneden-Leeuwen.

Het is toch wel met enige trots dat wethouder Bert van Swam de plannen voor het IKC presenteert. Toen de kinderopvang in Beneden-Leeuwen enkele jaren geleden overwoog een nieuw onderkomen te realiseren op het stuk grond tussen basisschool de Leeuwenkuil en het juniorcollege West Maas en Waal van het Pax Christi College, was dat achteraf gezien de aanzet voor het IKC.

Grootste investering
Als de gemeenteraad instemt met het plan is dit, met een bedrag van 5,6 miljoen, de grootste investering in de gemeente ooit, zegt Van Swam. Het IKC is bedoeld voor kinderen van 0 tot 14 jaar, en brengt het basis- en voortgezet onderwijs dichter bij elkaar.

Kruisbestuiving
In het IKC zullen de basisscholen De Leeuwenkuil en De Wijzer, twee technieklokalen van het Pax in Beneden-Leeuwen en kinderopvang/peuterspeelzaal worden ondergebracht. Doordat de verschillende onderwijsvormen bij elkaar zitten kan er eenvoudig kruisbestuiving plaatsvinden. Te denken valt aan leerlingen van de Pax die kennis kunnen maken met zorg, onder andere door het meelopen op de peuterspeelzaal in het IKC.

Financiering
De verdere uitwerking van de plannen begint nadat de gemeenteraad in zijn vergadering van 23 maart 2017 'groen licht' geeft door het beschikbaar stellen van de financiële middelen.

De financiering wordt onder andere ingevuld met geld uit de niet uitgevoerde renovatieplannen van de basisscholen, ook stelt het college voor de OZB structureel te verhogen met 1 procent. Een investering ten behoeve van het algemeen belang' zegt de wethouder, 'al was het maar omdat het aantal kinderen in West Maas en Waal de komende jaren stabiel blijft, mede door de aanwas van nieuwe woningen en daarmee jonge gezinnen'.

Informatieavond
De gemeenteraadsvergadering wordt voorafgegaan door een rondetafelgesprek in het gemeentehuis, op 9 maart. Voor de omwonenden vindt op 13 maart 2017 een informatieavond plaats. De opening van het nieuwe IKC wordt al in september 2018 verwacht, 'maar dan moet wel alles meezitten', aldus Van Swam.

Door Addy de Meij

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding