Afbeelding
Foto: Ger Loeffen

1-1-2 op 11-2

Algemeen

Zaterdag 11 februari, of beter gezegd 11-2, is het de Europese dag van alarmnummer 112, het algemene nummer voor politie, brandweer en ambulance. Dit alarmnummer is in alle zevenentwintig EU-lidstaten bereikbaar voor hulp in levensbedreigende situaties. Dat overal in Europa hetzelfde alarmnummer geldt om burgers goed en snel te kunnen helpen, daar mogen we aanstaande zaterdag best even bij stil staan. De slogan is niet voor niks '112, daar red je levens mee'. 

Alarmnummer centraal op 112-dag
Een noodoproep van iemand in deze regio komt binnen op de gemeenschappelijke meldkamer in Nijmegen, die valt onder veiligheidsregio Gelderland-zuid. Op de meldkamer werken centralisten van de politie, de brandweer en ambulancedienst. Er zijn altijd ongeveer tien mensen aan het werk. Gezien de bevolkingsdichtheid van Maas en Waal is het aantal meldingen dat vanuit deze regio op de meldkamer binnenkomt lager dan het landelijk gemiddelde.

Onduidelijkheid
De 112-dag draagt bij aan de bekendheid van het alarmnummer. Volgens Remy van Berkesteijn, calamiteitencoördinator van de gemeenschappelijke meldkamer en woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ), is een 112-dag van belang om mensen goed te informeren over het noodnummer. 'Er is nog regelmatig onduidelijkheid bij mensen of ze wel of geen 112 zouden moeten bellen. Mensen bellen dan bijvoorbeeld met de ambulance, terwijl ze juist goed bij de huisartsenpost terecht kunnen.'
Op de website van VRGZ staat meer informatie over het alarmnummer 112. Er worden tips gegeven die van belang zijn bij het melden van een noodsituatie. Melders die met een mobiele telefoon bellen gaan er soms ten onrechte van uit, dat centralisten aan de hand van de gps-locatie kunnen zien waar ze zich bevinden. Geef daarom altijd duidelijk de locatie door. Kijk voor meer tips op www.vrgz.nl/voor-inwoners/ of volg VRGZ via Twitter: @crisisglz.