Afbeelding
Foto: c.v. De Torenuilen

Maas en Waalse dansmariekes samen op het podium in Puiflijk

9 feb., 11:30 Algemeen

PUIFLIJK - Dorpshuis de Lier in Puiflijk verandert aanstaande zondag in een ware danstempel, tijdens de tweede editie van het Dansfestival van c.v. De Torenuilen. De Mini-stars, de Puiflijkse dansgarde die dit jaar haar elfjarig jubileum viert, verwelkomt dan acht dansgardes uit de omgeving voor een vriendschappelijke dansproef.

Elf jaar geleden ontstond het idee om in Puiflijk (weer) een dansgarde op te richten. Al snel werden acht danseresjes gevonden en gaf het bestuur van de carnavalsvereniging groen licht voor de aanschaf van kleding en laarsjes. Inmiddels zijn de Mini-stars niet meer weg te denken uit het Puiflijkse carnavalswezen. De garde wisselde door de jaren regelmatig van samenstelling. Voor hen die te oud worden voor de Mini-stars is er sinds dit jaar een nieuwe formatie: de Dancing-stars.

Bevriende dansgardes
Tijdens het Dansfestival begroeten de Mini- en Dancing-stars bevriende dansgardes van 't Schutlaken uit Dreumel, De Plekkers uit Alphen, De Blauwe Bok uit Druten, De Roakelijzertjes uit Afferden, De Blautuuters uit Appeltern, De Streupers uit Horssen, De Deurtrekkers uit Boven-Leeuwen en De Raauw Ossekar uit Oss. Zij kunnen deelnemen in de categorie junioren (tot elf jaar) en senioren (vanaf elf jaar).

Deskundige jury
'Het festival kent geen wedstrijdelement', benadrukt mede-organisator Robbert den Bekker. 'De verschillende dansgardes mogen hun kunsten vertonen voor een deskundige jury, die hen beoordeelt op presentatie, choreografie, techniek en uitvoering. Er worden geen punten gegeven, maar wel tips en complimentjes natuurlijk.'

Showdans
Wie denkt dat er alleen traditionele gardedansen te zien zijn heeft het mis. 'De verschillende clubs kunnen zowel een garde- als showdans laten zien. Tijdens zo'n showdans worden de petticoats en rijglaarsjes verruild voor opvallende kostuums en wordt er gedanst op de meest uiteenlopende muziek, met spectaculaire licht- en andere effecten', aldus Den Bekker.

Het Dansfestival begint om 11.00 uur en iedereen is welkom. Kinderen tot en met zestien jaar mogen gratis naar binnen, anderen betalen 2,50 euro entree.

Door Ruben Schiks

Digitale krant