Angelique van Voorst.
Angelique van Voorst. Foto: Jan Kok

Dierenschilderijen met een ziel

Algemeen

BOVEN-LEEUWEN - Wanneer je bij Angelique van Voorst binnenloopt, verwacht je elk moment dat honden en paarden vanaf het doek naar je toe komen lopen. Zelfs een niet-kenner kan zien dat schilderen voor haar niet alleen het kopiëren van een plaatje is. Angelique maakt levensechte dierenschilderijen met een ziel.

Nadat haar eigen hond was verongelukt merkte Angelique dat tekenen niet alleen ontspannend, maar vooral ook therapeutisch werkt. Door veel te tekenen en schilderen verwerkte zij het verlies van haar geliefde dier. Ze ontwikkelde hierdoor tevens haar schildertechniek.

Onvoorwaardelijke kameraden
Ze heeft een zwak voor honden en paarden. 'Er zit nogal wat verschil tussen een hond en paard, niet alleen fysiek, ook qua karakter en gedrag,' aldus Angelique. 'Een paard is erg zelfstandig, wil een eigen weg gaan en het dier heeft een mens niet echt nodig. Een hond daarentegen is afhankelijker en meer gericht op de mensen. 'Ze hebben gemeen, dat het onvoorwaardelijke kameraden zijn en iemand nemen zoals hij is. Dieren letten niet op afwijkingen en oneffenheden.'

Angelique schildert regelmatig in opdracht. 'Ik krijg verzoeken van particulieren, maar ik heb bijvoorbeeld ook voor het Wereld Natuurfonds mogen werken,' vertelt ze.

Workshops
In het land wordt ze regelmatig gevraagd om schilderworkshops te geven. Naar haar workshops trekt ze vooral mensen die iets hebben met een hond of paard. Dat is het eerste raakvlak. Door samen te gaan schilderen, ontstaat er een dynamiek in de groep, die mensen met elkaar verbindt. 'Ik merk dat schilderen bij andere mensen hetzelfde werkt als bij mijzelf,' vertelt ze. Al schilderend komen gevoelens los. Dan komen mensen er achter dat ze door het overlijden van een huisdier in een soort rouwproces terecht zijn gekomen. Het geeft mij voldoening als deelnemers na afloop van de workshop met een lichter gevoel naar huis gaan en dan ook nog een mooi schilderij mee kunnen nemen.

Meer informatie
Op dit moment geeft Angelique nog workshops door het hele land. Ze heeft echter vergevorderde plannen om deze winter, in Maas en Waal in een eigen ruimte te gaan starten. Belangstellenden kunnen nu al contact opnemen met haar. Kijk voor meer informatie op: www.angeliquevanvoorst.nl

Door Elly Hagen