Afbeelding
Foto: Henk van Coolwijk

Extreem laag water in de Strang

Algemeen

MAAS EN WAAL - De afgelopen dagen werd het lage water in het Maas-Waalkanaal bij Grave en Mook, en de bijkomende problematiek, landelijk nieuws. In de Strang, een zijtak van de Waal, in Beneden-Leeuwen is het water eveneens extreem laag voor de tijd van het jaar. De woonboten daar zijn vrijwel geheel droog komen te liggen.

Hoewel het regelmatig voorkomt dat woonbootbewoners te maken krijgen met lage waterstanden, is de huidige waterstand zeer uitzonderlijk voor januari. 'Normaal gesproken zouden we nu in het regenseizoen moeten zitten', aldus José Iping, bewoonster van woonboot 'Mirakel'. 'Deze waterstand hebben wij in de 9 jaar dat wij hier wonen nog niet meegemaakt in januari. Het is dan ook te hopen dat het in Duitsland de komende weken flink zal gaan regenen, waardoor ook hier de waterstand weer kan stijgen.'

Hoewel het 'droog liggen' voor nogal wat ongemakken kan zorgen, is Iping ontspannen onder de situatie: 'Wij liggen goed. Weliswaar wat scheef, maar er is in ieder geval geen schade. Hoe verder je stroomafwaarts gaat, in de richting van De Klef, hoe droger de boten liggen.' Dat woonboot Mirakel door de droogte scheef is komen te liggen vergt wel wat improvisatie van haar bewoonsters. 'Doordat de boot een beetje scheef ligt krijg je naar verloop van tijd last van je nek, omdat je je zicht steeds opnieuw probeert te stabiliseren. Omdat ons bed ook scheef is komen te liggen, hebben we blokken onder onze lattenbodem geplaatst, zodat we wel recht kunnen slapen', vertelt zij.

Streekfotograaf Henk van Coolwijk maakte een aantal bijzondere plaatjes van de droogliggende woonboten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding