Afbeelding
Foto: Marion Enzerink

Ruimte voor planten en dieren langs rivier in Maasbommel

Algemeen

MAASBOMMEL - In Maasbommel wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een ondiepe geul in de uiterwaarden van de Maas. Die gebiedsaanpassing maakt onderdeel uit van een landelijk programma van Rijkswaterstaat, met als doel het leefgebied van planten en dieren te verbeteren.

'Rijkswaterstaat heeft de verplichting een bijdrage te leveren aan de ecologische waterkwaliteit', licht Camiel van der Heiden, projectleider van Martens en Van Oord, het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert, toe.

Herinrichting
Voorheen kende de uiterwaard langs de Maas bij Maasbommel enkel grasland. Door de herinrichting ontstaat meer ruimte voor riviergebonden planten én dieren. Zo zijn er steiloevers aangelegd, die vooral in trek zijn bij oeverzwaluwen. Flauwe oevers moeten er in de toekomst voor zorgen dat vissen zich daaronder voort kunnen planten. Rivierhout dat stevig verankerd is in de geul werkt als een soort koraal, waar het krioelt van het leven. Die laaghangende takken boven de rivier zijn bovendien in trek bij de zeldzame ijsvogel, die vanaf die takken vist.

Struingebied
Van de in totaal 135.000 m3 zand, grind en klei die is ontgraven, wacht nog een klein gedeelte op afvoer. 'Naar verwachting zullen de werkzaamheden begin volgend jaar afgerond worden', aldus Van der Heiden.
'Aan het begin van het groeiseizoen zal het gebied vervolgens worden ingezaaid, waarna het ontstane struingebied zal worden opengesteld. Er zijn onder andere keien neergelegd, waarop wandelaars even kunnen uitrusten, tijdens een wandeling door het gebied.'

Vroegere bewoning
De werkzaamheden leverden eveneens opmerkelijke inzichten op over vroegere bewoning op de plek waar de geul nu ligt. Zo werden onder meer een waterput en diverse scherven gevonden. 'De scherven zijn afkomstig van Duits aardewerk. Aan de hand van die bepaling kan worden vastgesteld dat de vondsten dateren uit de zeventiende eeuw, toen dit type aardewerk via de Maas verhandeld werd', vertelt Camiel. Momenteel worden de vondsten verder onderzocht. Een bestemming is nog niet bekend.

Aantrekkelijk gebied
Wethouder Sander Bos is enthousiast over het project: 'Maasbommel heeft er als Hanzestadje een aantrekkelijk gebied bij gekregen, dat ook nog eens bijdraagt aan nationale doelstellingen. Iets om trots op te zijn.'

Door Ruben Schiks