Deelnemers op één van de onderdelen.
Deelnemers op één van de onderdelen. Foto: Storm Run Deest

Storm Run gaat met massale deelname over hindernissen

Algemeen

DEEST - Storm Outdoor houdt komende zondag in Deest voor het tweede jaar op rij de Storm Run. Het is een evenement onder de vlag van de landelijke survivalbond, dat ook vele recreanten naar Deest trekt. De uitslag van de licentiewedstrijd telt mee voor de klassementen van deze bond. De survival op verschillende afstanden trekt een massale deelname en is met 640 deelnemers volgeboekt.

De eerste keer waren er driehonderd deelnemers. Ook de belangstelling van toeschouwers was in 2015 groot. De organiserende vereniging putte uit de positieve geluiden energie voor een tweede run.

Start en finish
Vorig jaar was het water van Het Zeeltje bij de dijk het centrale punt. Nu is dat door de aantrekkende deelname naar De Kremershof verplaatst. Bij het sportpark van SCD'33 waar start en finish zijn, wordt een sfeerplein ingericht. Daar zijn mogelijkheden om in een gezellige sfeer te verblijven.

Een kernteam zet zich in voor de totale organisatie. Edwin Hoenselaar is dit jaar projectleider en kan rekenen op de inzet van de bouwploeg en de overige medewerkers. Zondag zijn er ongeveer 140 vrijwilligers in touw om Deest op de kaart te zetten.

De Ganzenkuil
De survivalrun gaat dwars over en door sloten, weilanden, boomgaarden, uiterwaarden en de dijk en mag ook over het terrein van De Ganzenkuil, dat normaal niet opengesteld is. De deelnemers aan de licentiewedstrijd leggen negen kilometer af en moeten 36 hindernissen bedwingen. In de loop van deze maand is in Deest al twee keer een clinic gegeven waar belangstellenden met de run konden kennismaken en zich konden voorbereiden. Er was behoorlijk veel interesse voor die clinics.

Hoenselaar over de Storm Run: 'Het enthousiasme groeit. Landelijk maakt de sport, die al vijfentwintig jaar bestaat, de laatste jaren een flinke groei door. We bedrijven een sport die in de lift zit. Het is een sport voor mensen die een uitdaging niet uit de weg gaan.'

Samenwerking
'Ons doel is om de survivalsport voor iedereen toegankelijk te maken. Wij moedigen iedereen aan om mee te doen. Daarom hebben we ook samenwerking gezocht met Actief Maas en Waal. Bewegen is voor de jeugd belangrijk voor de ontwikkeling en de gezondheid. We gaan die samenwerking volgend jaar uitbouwen', licht de projectleider toe.

Er verschijnen veel recreanten en jeugd aan de start en er is ook een groepsrun met maximaal tien personen per groep. De eerste start voor de Storm Run is zondagmorgen om half tien. Daarna volgen nog verschillende andere groepen. De laatste deelnemers beginnen rond twee uur aan hun tocht door Deest.

Vereniging
Voorzitter Dennis Peters van de survivalvereniging in Deest nam vorig jaar het initiatief voor de run. Zijn vereniging is het hele jaar door met de sport bezig. De omgeving van het Uivernest, dat gelegen is aan de Van Heemstraweg in Deest, is de trainingslocatie. Storm Run Deest heeft wekelijks drie trainingssessies waar veertig tot vijftig leden regelmatig aanhaken. Ze zijn op zondagochtend en op woensdag- en vrijdagavond actief. Op zondagochtend is er ook een speciale trainingsbijeenkomst voor de jeugd.

Door Anton Janssen.