Jochem van Gelder (links) en Ron Bons (rechts) i
Jochem van Gelder (links) en Ron Bons (rechts) i Foto: S.O.S. Kinderdorpen

Van Gelder en Bons komen in actie voor kansarme kinderen

Algemeen

MAAS EN WAAL - Nederlandse kinderen behoren tot de meest gelukkige ter wereld, zo blijkt uit onderzoek. Helaas zijn er nog steeds 250 miljoen kinderen op aarde die het veel minder hebben. Kinderen die geen dak boven hun hoofd hebben, wees zijn, moeten werken of op de vlucht zijn. Als alle wijzen der aarde die problematiek niet op kunnen lossen, zijn kinderen de allerlaatste hoop. Dat was de conclusie die Jochem van Gelder en Ron Bons trokken. In een interactieve, spannende én leerzame theatershow gaan zij samen met kinderen een masterplan maken om de wereld beter te maken.

'Samen nodigen wij Nederlandse kinderen uit om naar het theater te komen en deel uit te maken van ons Genootschap van WereldBeterMakers', vertelt Jochem. 'Tijdens de voorstelling zullen Ron en ik spelenderwijs een beroep doen op de creativiteit van kinderen, om na te denken hoe we er voor kunnen zorgen dat alle kinderen op de wereld zich gelukkig en veilig voelen.' Zijn programma Praatjesmakers is misschien wel het beste bewijs dat kinderen soms met geniale oplossingen kunnen komen voor ogenschijnlijk ingewikkelde vraagstukken. 'Ik ben er dan ook van overtuigd dat de voorstelling goede ideeën op zal leveren', aldus Van Gelder.

S.O.S. Kinderdorpen
Het Maas en Waalse duo vond in S.O.S. Kinderdorpen de juiste partner voor hun initiatief. Die organisatie gelooft in de ontwikkeling van kinderen als voorwaarde voor een betere toekomst. Een gedachtegoed dat dicht bij de heren zelf staat. 'Mijn vrouw en ik hebben zelf een gezinshuis in Beuningen', vertelt Ron. 'Daar proberen wij een setting te creëren waar kinderen zich gelukkig voelen als dat thuis even niet gaat. Eigenlijk dus een S.O.S. Kinderdorp in het klein.' In de theatervoorstelling zal het bekende tweetal daarom het werk van S.O.S. kinderdorpen onder de aandacht brengen. Aan de stichting zal ook een deel van de opbrengst geschonken worden.

Indonesië
Om met eigen ogen te zien hoe schrijnend de situatie van kinderen in het buitenland kan zijn, reisden Bons en Van Gelder af naar Lembang in Indonesië. Ron trok daar door de sloppenwijken en Jochem bezocht kinderen die iedere dag moeten werken op een vuilnisbelt. 'Alleen door zelf te ervaren hoe de situatie elders in de wereld is, kun je onze boodschap overbrengen op iemand anders', vertelt Ron over de reis.
Er werden ook beelden opgenomen die gebruikt zullen worden in de voorstelling. 'Die kunnen confronterend zijn voor Nederlandse kinderen, maar het doel is om hen er van te overtuigen dat de situatie door hun ideeën verbeterd kan worden', aldus Jochem.

Het verhaal
De voorstelling vertelt het verhaal van het Genootschap van de WereldBeterMakers, waarvan Jochem de officieuze voorzitter is. Gehuld in een toga heet hij de kinderen en hun (groot)ouders welkom. Zijn alter-ego de geluksprofessor maakt hen er van bewust dat zij tot de gelukkigste kinderen ter wereld behoren, terwijl de theaterdirecteur (Ron Bons) probeert de kinderen op een ander spoor te brengen. Wat volgt is een even meeslepende als humoristische voorstelling, waarin kinderen worden uitgedaagd om actief mee te denken over de kinderproblematiek in de wereld. Ideeën die zij voorafgaand via de website kunnen aandragen, worden daarvoor als input gebruikt. Theater met een missie, zoals de heren het zelf noemen.

Mindset
Aan het einde van iedere voorstelling krijgen de kinderen, als kersverse leden, een polsbandje van het Genootschap van de WereldBeterMakers. 'Het achterliggende doel is om de mindset van de kinderen na de voorstelling blijvend te veranderen', legt Jochem uit. 'In 2019 hopen we, na drie jaar toeren langs de Nederlandse theaters, tienduizenden kinderen lid gemaakt te hebben van ons genootschap. Hun ideeën zullen wij dan aanbieden aan de minister-president.'

De try-out van de voorstelling is op 10 december in Theater de Molen in Beuningen. In die periode wordt ook Druten aangedaan. Zie voor meer informatie: www.wereldbetermakers.nl.