Column Bas van der Hoeven: Hoera, herindeling

Algemeen

Het hangt boven het Land van Maas en Waal en heeft in mijn regio al plaatsgevonden: gemeentelijke herindeling. Het samenvoegen van gemeentes zou volgens velen alleen maar ellende brengen, maar het is andersom. Ik kan dan ook iedereen in Beuningen, Druten en West Maas en Waal geruststellen. Nog nooit was mijn dorp zo op orde dan na de samenvoeging: goede wegen, netjes onderhouden parken, geen zwerfafval meer en steeds op tijd geleegde afvalbakken. Het lijkt zelfs wel alsof de honden minder op de stoepen poepen. En de gemeentelijke belastingen zijn ook nog eens verlaagd. Maar het grootste voordeel is: de politiek is nu mijlenver van mij verwijderd, ik moet wel een half uur over Duits grondgebied rijden om bij het gemeentehuis te komen. Heerlijk.

Dat noemen met name politici als een potentieel nadeel van herindeling, 'het bestuur komt nog verder van de burgers te staan', maar dat is nu juist een enorm voordeel. Op straat en in het lokale uitgaansleven kom ik geen wethouder of raadslid meer tegen. Ik weet niet wie 'mijn' volksvertegenwoordigers zijn en weet nu dus helemaal niet meer op wie ik straks moet stemmen. Daar ben ik dus mooi vanaf. Het zal niets veranderen, want dat deed het als ik wél ging stemmen ook niet. De burgemeester, die ik vroeger nog weleens zijn voordeur zag sluiten of iets onbeduidends openen, is prettig ver weg. Hij staat weliswaar wekelijks in een dun gemeenteblaadje, meestal met een bejaard stel dat zoveel jaar getrouwd is, of met een koe die zoveel liter melk heeft gegeven, maar verder heb je geen last van die man waarvan ik niet eens weet hoe hij heet. Ook gebeurt het niet meer dat je gezellig in de kroeg zit en er plots een kudde volkvertegenwordigers binnen komt vallen na een gemeenteraadsvergadering. Die verpestten dan meteen de sfeer met onbegrijpelijk geharrewar over moties en amendementen. En maar rondjes geven aan elkaar. Allemaal van gemeenschapsgeld natuurlijk.

Na de herindeling is mijn woonplaats weer een dorp aan de rand van de wereld waar niets gebeurt. En dat is in alle dorpen zonder gemeentehuis zo. Geloof me, ik kan het weten, samenvoegen geeft een heerlijke rust. Politiek móet zo ver mogelijk van normale mensen verwijderd zijn.

En dan zou ik bijna de grootste opluchting nog vergeten. De lokale omroepjes moesten ook worden samengevoegd. Dat werd slaande ruzie met richtmicrofoons en draaiboeken. Dus van dat compleet overbodige, geldverslindende, ethervervuilende fenomeen zijn we binnenkort ook verlost. Herindeling brengt rust, zalige rust.