Mirjam van Gils.
Mirjam van Gils. Foto: Marion Enzerink

De Maas&Waler dat ben ik: Mirjam van Gils

Algemeen

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal. Deze week: Mirjam van Gils (51) uit Boven-Leeuwen.

Dat Mirjam van Gils een natuurmens is komt in veel van haar activiteiten tot uiting. Ze trekt graag samen met haar man Ad de uiterwaarden in. Deze wandelingen zijn voor haar iedere keer weer een ontdekkingsreis van flora en fauna. Ze neemt hiervoor dan de tijd, spot verschillende vogels en staat graag stil bij de wilde plantensoorten die ze tegenkomt. Ze is tevens eigenaar van kookstudio 'Koken met Mirjam'. Haar kookworkshops zijn, behalve gezellig, ook gericht op het gebruik van verse en natuurlijke ingrediënten.

Mirjam is in Zutphen geboren en in Spijkenisse opgegroeid. 'Tot mijn achttiende ben ik daar gebleven en heb ik de koksopleiding gedaan. Nadat ik gediplomeerd was ben ik uitgevlogen, want wilde in meerdere restaurants ervaring op doen. Ik heb in verschillende middenklasse- en sterrenrestaurants gewerkt. Zo werkte ik in Arnhem, Eindhoven en hier in de omgeving, bij de 'gravin van Buren'. Ik ben getrouwd met Ad van Gils en we hebben drie kinderen, Bram, Anne en Daan. Ik was zwanger van de derde toen we, zestien jaar geleden, door het werk van Ad, naar Maas en Waal verhuisden. We hebben eerst in Druten gewoond en elf jaar geleden zagen we bij toeval dat ons huidige huis te koop stond. Hoewel er het nodige aan gedaan moest worden, zag ik direct dat dit dé perfecte locatie was om voor mijzelf te beginnen.'

Kookstudio
In 2008 opende kookstudio 'Koken met Mirjam' haar deuren. Mirjam verzorgt hier workshops, kooklessen, cursussen, lezingen en cateringwerkzaamheden. Voor de workshops kunnen mensen zich inschrijven als ze met een groep een lekker gerecht willen leren bereiden. 'Doordat aan bijna elke workshop wel iemand met een allergie of glutenvrij dieet deelnam, en ik in ons gezin de kinderen op suiker zag reageren, werd ik steeds bewuster van de rol die voedsel in een lichaam speelt. Het resultaat is dat ik een cursus 'koken zonder pakjes en zakjes' ga geven. Daarnaast heb ik met een bevriende orthomoleculair voedingsadviseur kooklessen met een 'gezond thema' ontwikkeld. Ik werk veel met essentiële oliën en geef daar lezingen over. Dit zijn oliën met een heilzame werking voor uiteenlopende klachten.'

Moestuin
In Druten en Boven-Leeuwen heeft Mirjam een moestuin gehad. 'Alle groenten en kruiden die we lekker vonden teelde ik. Ik vond in mijn groentetuin altijd mijn rust, want ik stelde me voor dat ik mijn zorgen in de grond stopte en dat ik er later iets fantastisch uithaalde. Doordat ik startte met de kookstudio moest ik keuzes maken. Ik heb nu nog een klein moestuintje achter ons huis, waar ik kruiden en beperkt groenten kan kweken.' Mirjam heeft veel mensen leren kennen in Maas en Waal. 'Doordat de kinderen hier naar school gingen zijn er als vanzelf vriendschappen ontstaan met andere ouders. Daarnaast ga ik er zelf op uit om contacten te leggen. Ik ben in Boven-Leeuwen lid van de vrouwenvereniging en ik heb in Afferden een quilt-cursus gevolgd. Maandelijks komen we hier nog met vijf vrouwen bij elkaar om aan onze kleden te werken.'

Steenuiltje
Mirjam en Ad leiden beiden een druk leven. Ze vinden hun rust en ontspanning in de natuur. 'We gaan op zondag bijna altijd wandelen en daarvoor rijden we graag naar een bosrijke omgeving. Ondanks dat ik een bos hier wel mis, besef ik dat we in een prachtige omgeving wonen. We leven tussen twee rivieren, de natuur is mooi en er zit hier om de hoek zelfs een steenuiltje. We struinen regelmatig met onze verrekijkers langs de uiterwaarden. Ik ben altijd de laatste die meekomt, omdat ik alles wil zien en wil genieten. Ik heb een vogelcursus gedaan in Heerewaarden en ik heb me aangesloten bij een plantenwerkgroep van het IVN in Tiel, want ik wil het beestje graag bij de naam kunnen noemen.'

Thuis in Maas en Waal
'Voordat we in Boven-Leeuwen gingen wonen, wisten we dat we naar een buurtdorp zouden moeten om onze boodschappen te doen. Soms ga ik een dag met een boodschappenlijstje naar Nijmegen of Den Bosch. Ik ben dan het provinciaaltje in de grote stad', merkt ze schertsend op. 'Het is voor ons een heel bewuste keuze geweest om hier te gaan wonen. Wat ik vooral in Boven-Leeuwen heb ontdekt is dat voor mij de plantenwerkgroep, het werken met essentiële oliën en het koken op natuurlijke basis gewoon helemaal bij elkaar passen. Maas en Waal is gewoon helemaal mijn 'thuis' geworden.'