Afbeelding

Oldtimer Bromfietsclub 'Efkes Weg' viert tienjarig jubileum

5 okt, 19:11 Algemeen

DEEST - Toen Deestenaar Koos Ebben tien jaar geleden stopte met werken kocht hij een oude brommer die hij eigenhandig opknapte. Het resultaat smaakte naar meer, en ook buurtbewoners werden geënthousiasmeerd. Het idee om een oldtimer bromfietsclub te starten werd geboren. Nu, tien jaar later, telt de club ruim 50 leden en zijn de brommerliefhebbers al vele malen 'Efkes Weg' geweest.

Chantal Koot is, samen met haar man Paul, lid van het eerste uur. 'Wij waren ook in de weer met oude brommers, toen we er achter kwamen dat Koos, die een paar deuren verderop woont, met een opknapproject gestart was. Zo ontstond het idee een club te beginnen.' 'We begonnen met een bestuur van vijf personen en binnen no-time groeide het aantal leden. Van die vijf zitten er nu nog steeds drie in het bestuur', vult Koos haar aan.

Gemoedelijk
Het karakter van de club laat zich het best omschrijven als gemoedelijk. 'In tegenstelling tot andere bromfietsclubs is de onze niet merkgebonden. Alle brommers zijn welkom, mits ouder dan vijfentwintig jaar', vertelt Ebben. 'Meer dan de helft van onze leden heeft zelfs meer dan één brommer. Die variatie in kleuren en vormen maakt onze club uniek', aldus Chantal.

Thematochten
Wat begon met tochtjes in en om Deest, groeide uit tot een reeks beroemde en beruchte toertochten in binnen- én buitenland. Inmiddels legendarisch zijn de Snerttocht in november, de Vuurwerktocht tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en de Picknicktocht in de zomer. De 'Blauwe Ballentocht', die jaarlijks, zoals de naam doet vermoeden, in de vrieskou gereden werd, behoort inmiddels tot de geschiedenis. 'We proberen een toertocht altijd te koppelen aan een leuk thema', vertelt Koos. 'Zo combineren we een tocht vaak met een bezoek aan een museum of andere bezienswaardigheid.'

Goede doelen
Regelmatig zetten de leden zich in voor goede doelen. Zo zamelden zij eens geld in om dvd-spelers aan te schaffen voor een locatie waar mensen met kanker behandeld worden. 'Ik herinner me ook nog goed dat we te gast waren bij Joachim Anna in Nijmegen, een zorgcentrum voor mensen met dementie. We stalden daar onze brommers uit in de gangen van het gebouw, zodat bewoners even op de brommers konden zitten en er naar konden kijken', memoreert Koos. 'Je zag bij sommigen, ondanks het feit dat zij vergeetachtig waren, even een moment van herkenning. Dat was erg mooi.'

't Zwaantje
Sinds de oprichting van de bromfietsclub is café 't Zwaantje de thuisbasis. De Deestse dorpskroeg is als officieus 'Efkes Weg honk' het start- en eindpunt van menig toertocht en decor van de gezellige jaarvergaderingen. 'Uitbaters Nick en Wilma staan vaak voor dag en dauw voor ons klaar met verse koffie', vertelt Chantal. 'En 's avonds pakken we er vaak nog een afzakkertje', vult Koos haar aan.

Jubileum
Voor het tienjarig jubileum wordt groots uitgepakt. Op zondag 9 oktober is er een jubileumdag vol activiteiten voor jong én oud bij, hoe kan het ook anders, 't Zwaantje. Er is onder meer een kofferbakmarkt, verzamelingen spullen uit de sixties, een collectie jukeboxen, een onderdelenmarkt en kinderhoek. Natuurlijk mag een tentoonstelling van de unieke eigen oldtimer bromfietsen niet ontbreken. 'Het meest in het oog springend zal een Tomos TL4 uit 1970 zijn', verzekert Koos. 'Een van onze leden kan marshmallows roosteren boven de vlammen die uit de uitlaat van die klassieker komen.'

Brommer verloting
Als klap op de vuurpijl wordt ter gelegenheid van het jubileum een brommer verloot onder de bezoekers. Wat voor een brommer dat is houdt de organisatie nog even geheim. Het jubileum wordt gevierd van 11.00 tot 17.00 uur bij café 't Zwaantje aan de Vriezeweg 10 in Deest. De entree is gratis.

Door Ruben Schiks

Digitale krant