Wethouder Sjef van Elk geeft uitleg omtrent het omgekeerd inzamelen en de ondergrondse restafvalcontainer.
Wethouder Sjef van Elk geeft uitleg omtrent het omgekeerd inzamelen en de ondergrondse restafvalcontainer. Foto: Geert Timmer

Omgekeerd inzamelen in Druten gestart

Algemeen

DRUTEN - Wethouder Sjef van Elk van de gemeente Druten heeft maandag 3 oktober het startschot gegeven voor omgekeerd inzamelen, het nieuwe inzamelsysteem in de gemeente Druten. Hij deed dit in aanwezigheid van inwoners en vertelde kort iets over omgekeerd inzamelen. Ook stelde hij de afvalcoaches voor. Daarnaast was Dar aanwezig om te laten zien hoe het legen van ondergrondse containers in zijn werk gaat.

Vanaf maandag 3 oktober haalt Dar de grondstoffen gft-afval, plastic+ en oud papier en karton bij inwoners aan huis op. Voor het restafval moeten inwoners iets meer moeite doen. Dit brengen zij zelf weg naar een ondergrondse restafvalcontainer bij hen in de buurt, wanneer het hen uitkomt (24 uur per dag, 7 dagen per week).

Even wennen
Tijdens het startschot vertelde Van Elk waarom Druten voor deze manier van afvalinzameling heeft gekozen. 'We moeten als samenleving zuinig zijn op onze leefomgeving. Het scheiden van afval speelt hierin een belangrijke rol. Afval bevat immers veel grondstoffen voor nieuwe producten. Door middel van omgekeerd inzamelen stimuleren we onze inwoners om hun afval nog beter te scheiden. Het is voor iedereen even wennen, maar omgekeerd inzamelen is zeker de moeite waard, dat hebben de inwoners van Afferden en Deest tijdens de proef laten zien. Als inwoners tegen problemen aanlopen helpen de afvalcoaches en medewerkers van Dar hen graag', aldus de wethouder. Samen met afvalcoaches Anita Pauls en Linda Schravendeel demonstreerde hij hoe de ondergrondse container werkt. Vervolgens liet Dar-medewerker Marco Timmer zien hoe een ondergrondse containers geleegd wordt.

Afvalcoach
Linda Schravendeel gaat aan de slag als afvalcoach en kan, vanuit die rol, onder meer inwoners voorlichting geven over afvalscheiding. Schravendeel: 'Ik vind het leuk om met inwoners in gesprek te gaan over afvalscheiding en hen meer te vertellen over het nieuwe inzamelsysteem. We dragen zo samen een steentje bij aan een beter milieu. Inwoners kunnen ons aanspreken als ze ons op straat tegenkomen, en bereiken via het klantencontactcentrum van Dar.'

Voor meer informatie: www.dar.nl/omgekeerdinzamelendruten. Voor vragen kunnen inwoners contact opnemen met het klantencontactcentrum van Dar. Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via tel. 024-3716000 of per mail via info@dar.nl.