Afbeelding

Senioren vormen in 2040 één derde van de Maas en Waalse bevolking

Algemeen

MAAS EN WAAL - Ruim één derde van de Maas en Waalse bevolking is in het jaar 2040 65 jaar of ouder. Dat blijkt uit prognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Planbureau voor de Leefomgeving. Momenteel is dat percentage nog 18 procent. Voor de drie Maas en Waalse gemeenten reden om vooruit te kijken en, vroegtijdig, op die verwachtingen in te spelen.

De cijfers zijn niet verrassend, de continue vergrijzing is een van de belangrijkste structurele trends in de demografie van Nederland. Verwacht wordt dat in 2040 landelijk bijna 27 procent van de bevolking 65 jaar of ouder is. Er zijn aanzienlijke regionale verschillen in het tempo van vergrijzing, voornamelijk terug te voeren op verschillen in gemeentegrootte: grote steden vergrijzen maar licht, middelgrote gemeenten vergrijzen wat meer en kleinere gemeenten vergrijzen sterk.

Waar het aandeel 65-plussers in de Maas en Waalse gemeenten flink stijgt, neemt het aantal inwoners tussen de 20 en 65 jaar af. Deze groep vormt momenteel in Beuningen, Druten en West Maas en Waal respectievelijk 61, 59 en 59 procent van de bevolking. Verwacht wordt dat deze percentages in 2040 50, 47 en 48 procent zijn.

Minder jongeren
Het percentage inwoners onder de twintig blijft in de gemeenten Beuningen en West Maas en Waal nagenoeg gelijk. In Druten daalt het percentage kinderen/jongeren met vier procent. Dat lijkt op zich niet heel schokkend, ware het niet dat het inwonertal in Druten naar verwachting ook krimpt. Op 1 januari 2016 telde de gemeente 18.407 inwoners, in 2040 zijn dat er volgens de voorspellingen van het CBS/PBL 17.900. Het aantal inwoners onder de twintig loopt over diezelfde periode terug van 4.367 naar 3.500. Een daling van twintig procent.

De gemeente Druten is niet verrast door de gepubliceerde cijfers en zegt al jaren 'vinger aan de pols' te houden als het gaat om de prognoses voor wat betreft de bevolkingssamenstelling. 'Bij de bouw en verbouw van de basisscholen is bijvoorbeeld al rekening gehouden met een afname van het aantal kinderen in de gemeente. Door scholen samen te voegen blijft een goed aanbod in Druten gegarandeerd', aldus het college van B&W.

Ook de woningbouwprogramma's sluiten volgens de gemeente Druten naadloos aan op de veranderende bevolkingsopbouw. 'Woningen worden in toenemende mate leeftijdsbestendig gebouwd, en gelegen nabij de voorzieningen. Ook is het woningbouwprogramma afgestemd op de veranderende wensen van de toekomstige senioren.'

Huishoudens
Waar het inwonertal in de Maas en Waalse gemeenten, op Druten na, vrijwel gelijk blijft, neemt het aantal huishoudens in de komende decennia toe met een kleine tien procent. De stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de toename van het aantal alleenstaanden. Opvallend is dat in de gemeente West Maas en Waal het percentage eenpersoonshuishoudens in 2040 aanzienlijk hoger is dan in Beuningen en Druten: 42 procent, ten opzichte van respectievelijk 35 en 32 procent.

De prognoses kennende kunnen gemeenten, (zorg)organisaties en andere belanghebbenden vroegtijdig inspelen op de ontwikkelingen. En misschien zitten de onderzoekers er wel gruwelijk naast, en is Maas en Waal in de toekomst wel het meest 'groene' gebied van Nederland.