De organisatoren van de Maas en Waalse Popq
De organisatoren van de Maas en Waalse Popq Foto: Jan Brunst

Inschrijving Maas en Waalse Popquiz geopend

Algemeen

DEEST - Beroemde covers, intro's van top-40 nummer en bizarre pop-weetjes… Ze komen allemaal aan bod tijdens de vierde editie van de Maas en Waalse popquiz op zaterdag 19 november. Maximaal twintig teams van drie personen nemen het tegen elkaar op in de zaal van café 't Zwaantje in Deest. De inschrijving is vanaf vandaag geopend.

Jan Vernooij en René den Biesen staan aan de basis van de Maas en Waalse Popquiz. Vernooij draaide jarenlang als dj in De Stoep, Den Biesen weet alles van popmuziek. Een samenwerking in deze vorm kon dan ook niet uitblijven. 'Hij draait platen en ik lul erbij', lacht René.
Tijdens de popquiz komen vijf decennia popmuziek voorbij, verdeeld over honderden vragen. 'En dan hebben we het niet alleen over bekende popfeiten, maar ook over bizarre weetjes, one-hit-wonders en vertalingen van bekende nummers', vervolgt hij. Zelfs voor de echte muziekliefhebber is het een kunst de juiste antwoorden te geven. René, die de vragen bedenkt, kijkt nu al reikhalzend uit naar 19 november. 'Ik kan er nu al schik om hebben als ik me voorstel dat een specifiek persoon die bepaalde vraag krijgt.'

Nieuwe opzet
De basis van de popquiz moet voor iedereen hetzelfde zijn, meent de organisatie. Daarom is de opzet van de avond dit jaar aangepast. 'We gaan klassikaal de eerste ronde doen, waardoor iedereen dezelfde tijd en kansen heeft om de vragen goed te beantwoorden. De rondes daarop gebruiken we 'drukapparatuur' met multiple choice vragen', licht René toe. Hij lacht als hij aan het samenstellen van de vragen denkt: 'Weet je dat het best lastig is om antwoorden te bedenken die 'best wel' zouden kunnen? Natuurlijk doe ik ook mijn best om er wat gekkigheidjes in te verwerken. Dan krijg je een glimlach in de zaal.'

Intro's raden
Gitarist Bjorn Meeuwsen, bekend van De Komkommers, is dit jaar gevraagd om een twintigtal intro's uit de popmuziek ten gehore te brengen, die de deelnemers moeten raden. Hij kreeg van de organisatie daarin de vrije hand, mits de nummers de afgelopen 50 jaar maar een of meerdere weken in de top 40 hebben gestaan.

Dat het ook dit jaar een veelzijdige popquiz wordt moge duidelijk zijn. De avond staat gepland voor zaterdag 19 november, aanvang 18.00 uur. Rond 22.00 uur wordt de winnaar bekendgemaakt. Daarna is er ruimte om te dansen op plaatjes van toen en nu. Inschrijven kan tot en met 30 september via maasenwaalsepopquiz@gmail.com, in teams van drie personen. Deelname kost 5 euro per persoon.