Column Babbels: Spek en bonen

Algemeen

Buiten schijnt de zon, maar in Druten is de sfeer tussen de coalitiepartijen bijzonder ijzig. Zeker nadat de ene partij de pensionering van andermans wethouder aangrijpt om "pik in, tis winter!" te roepen en de post te claimen.

U bent nog niet helemaal bij zo na de vakantie? Prima, in het kort: Jac van Dongen van Welzijn Druten is met pensioen. Het zou logisch zijn dat zijn eigen partij een nieuwe kandidaat wethouder zou leveren. Maar de haantjes van de Samenwerkende Dorpslijsten zien dat toch iets anders.

De SD had bij de vorige verkiezingen immers flink gewonnen en bijna acht zetels binnengesleept. Volgens eigen zeggen was het bij de start van deze coalitieperiode logisch geweest als zíj destijds die tweede wethouder mochten leveren. Dat gebeurde niet omdat de SD in haar barmhartigheid Jac "het zorgkarwei" liet afmaken. Nu 'ie weg is, schuift de SD ineens André Springveld als hun tweede wethouder naar voren.

Eerlijk gezegd snap ik niet wat de Dorpslijsten hier nu mee denkt te bereiken. Ze maken geen vrienden bij de coalitiegenoten. Welzijn Druten heeft nu geen officiële vertegenwoordiging meer. Kernachtig Druten vindt straks twee wethouders van dezelfde partij tegenover zich in de collegevergaderingen en de SD krijgt al met al de reputatie een clubje aan grootheidswaanzin lijdende baantjesjagers te zijn.

Is dit misschien revanche voor het chagrijn van de Samenwerkende Dorpslijsten die de laatste maanden niet zoveel voor elkaar kregen bij de genoemde coalitiegenoten? Beetje gekke voorstellen rondom het winkelgebied kregen geen poot aan de grond bij de collega's. Pikant is dat die ideetjes meestal gelanceerd werden door André Springveld, inderdaad de beoogd wethouder.

Maar er is een chique oplossing voor in ieder geval Welzijn Druten: steun André Springveld zijn kandidatuur en verlaat direct daarna officieel de coalitie. Dat je wordt afgeserveerd en mee mag doen voor spek en bonen, betekent nog niet dat je 't hoeft te slikken.

Dhr. E. van Wijk