Afbeelding

Wielrennen op en langs de dijken

Algemeen

Een kijkje achter de schermen van DijkenSport.nl Deel 4: het wielrennen

Op 3 en 4 september staat de zeventiende editie van DijkenSport.nl op de agenda. Hardlopen, skeeleren, wandelen, fietsen en/of wielrennen in combinatie met genieten. Een kijkje achter de schermen van dit dynamische Maas en Waalse evenement. Deze keer het fietsonderdeel: wielrennen op en langs de dijken.

Tijdens het wielrennen kunnen de deelnemers in hoog tempo genieten van het Land van Maas en Waal. Volwassen deelnemers kunnen kiezen voor de Rabo Wieler Classic, de jonge fietsers kunnen deelnemen aan de Rabo Dikke Banden Race. Beide tochten staan in ieder geval garant voor een unieke fietservaring én zijn aantrekkelijk voor het publiek. De Rabo Dikke Banden Race gaat bovendien volledig door het dorp.

Wielrennen is volgens mede-organisator Andy van Oijen een leuke sport. 'Ook is de sport vrij toegankelijk. We worden via de media veelvuldig geconfronteerd met wielrennen, denk bijvoorbeeld aan de aandacht voor Tour de France en de Giro', vertelt Andy enthousiast. 'Als je zo'n peloton ziet, met zoveel publiek... Ik krijg er gewoon kippenvel van als ik eraan denk.' Ook vindt Andy dat het Land van Maas en Waal wielrenners een prachtig decor biedt. 'De Maas en Waalse dijken zijn prachtig. Het uitzicht is zo mooi, dat is echt iets unieks. Ik fiets zelf regelmatig mee met tochten, maar er zijn er maar weinig die over zulke mooie dijken gaan zoals we die in Maas en Waal hebben.'

Rabo Wieler Classic
Het wielrenonderdeel van DijkenSport.nl bestaat uit twee disciplines, waaronder de Rabo Wieler Classic. De deelnemers starten tegelijk, maar wel in twee aparte groepen: de wedstrijdfietsers en de toerrijders. De eerste 65 kilometer zitten beide groepen achter de volgauto en heeft iedereen een snelheid van circa 32 kilometer per uur. 'Bij de wedstrijdgroep gaat het tijdens het laatste stuk vaak pas echt los. Maar ook bij de toerrijders kan het er fanatiek aan toe gaan. Daar zitten ook mensen bij die er onderling een wedstrijdje van maken, alleen gaat dat wat gemoedelijker.'

Rabo Dikke Banden Race
De Rabo Dikke Banden Race is bedoeld voor jongeren van zeven tot en met twaalf jaar die geen wielerlicentie hebben. Racefietsen zijn uit den boze. Het is de bedoeling dat kinderen op een leuke en speelse manier kennis kunnen maken met de fietssport. Meer info: www.dijkensport.nl.