De Lego Mindstormclub.
De Lego Mindstormclub.

Tech-Lokaal start seizoen

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - In het Tech-Lokaal in Beneden-Leeuwen gaan op 30 augustus de lessen weer van start. Twee keer per week worden lessen in alle vormen van techniek gegeven aan leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool uit de gemeenten Druten en West Maas en Waal. Ook de naschoolse lessen op de dinsdagavond, voor diezelfde doelgroep, beginnen weer.

De lessen in het Tech-Lokaal worden verzorgd door deskundige vrijwilligers uit Maas en Waal en studenten van verschillende ROC's uit de regio. Op school worden leerlingen voorgelicht over de diverse lessen, zodat ze zelf hun voorkeur aan kunnen geven.
'Behalve ontdekplekken met betrekking tot traditionele techniek, zoals onder andere hout, metaal, schilderen en elektra, zijn er mogelijkheden op het gebied van consumptieve en innovatieve technieken', vertelt coördinator Johan Reijers. 'Bij laatstgenoemde valt te denken aan bijvoorbeeld driedimensionaal tekenen, 3D-printen en het programmeren van een robot en een app. Er is ook een ontdekplek voor het mixen van muziek.'

Keuken
Een andere techniek, waar de meeste leerlingen niet zo bij stilstaan, heeft betrekking op de keuken. 'Niet alleen het koken, maar ook de hygiëne is belangrijk', aldus Reijers. 'Gebruik bijvoorbeeld niet dezelfde snijplank voor de groenten, waar eerst de kip op gesneden is. Dat zijn zaken waar we aandacht aan besteden. Maar ook tafeldekken en gastvrijheid komt aan bod, alsmede de weg van boer naar consument.'

Games en Lego Mindstorms
Ook buiten schooltijd zijn er activiteiten in het Tech-Lokaal. Op de dinsdagavond zijn er wekelijks lessen voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en leerlingen van het voortgezet onderwijs. Voor 6 euro per keer kan deelgenomen worden aan de game design club, waarin het ontwikkelen van games en het bouwen en programmeren van robots, Lego Mindstorms, centraal staat.

Drie jaar Tech-Lokaal
Het Tech-Lokaal is een project van Stichting Meerwaarde Maas en Waal, dat drijft op vele enthousiaste vrijwilligers. Op 15 september 2013 kreeg het Tech-Lokaal de sleutel van het voormalige pand van de Rabobank aan de Zandstraat in Beneden-Leeuwen. In januari 2014 gingen de eerste pilot lessen van start en van september 2014 tot januari 2015 konden de verschillende 'ontdekplekken' verder worden uitontwikkeld. In februari 2015 begon het werven van de vrijwilligers. In de maanden mei, juni en juli was elke basisschool eenmaal aan de beurt geweest. In het seizoen 2016 werden de lessen uitgebreid van één naar tweemaal per week. Inmiddels is het Tech-Lokaal gevestigd in De Strang aan de Pastoor Jansstraat. Meer informatie: www.tech-lokaal.nl.

Door Constance Moolhuijzen