Afbeelding
Foto: Ruben Schiks

Schilderachtig stukje Deest wordt onherstelbaar aangetast

Algemeen

DEEST – Door het plaatsen van twee mega loodsen aan de Kweldam in Deest dreigt één van de laatste schilderachtige stukjes van het dorp te worden aangetast. Dat menen omwonenden, die er onlangs per toeval achter kwamen dat de gemeente Druten toestemming heeft gegeven voor grootschalige bedrijvigheid in hun straat.

Vijfduizend vierkante meter fruitboomgaard zal worden opgeofferd voor de realisatie van de geplande bedrijfshallen. Met een hoogte van twaalf meter overschaduwen zij in de toekomst de tegenovergelegen monumentale dijkboerderij. Aan de dorpskant grenst de bedrijfslocatie aan de monumentale boerderij 'Drie Akkers', terwijl aan de andere zijde 'de Oude Dries', eveneens een beschermd dorpsgezicht, gesitueerd is. 'De komst van de megaloodsen zal de cultuurhistorische waarde van het straatbeeld onherstelbaar aantasten', meent omwonende Kenne Gregoire.

Nieuw bestemmingsplan
Voor de realisatie van het perceel voorzien van bouwvlak wordt door de gemeente afgeweken van de regels uit het bestemmingsplan 'Kom Deest'. Hiermee wordt de initiatiefnemer, de eigenaar van een fruitteeltbedrijf aan de Van Heemstraweg, tegemoet gekomen. In het verleden is een andere locatie van de agrariër in kwestie ingezet als zandwinlocatie. Ter compensatie is de realisatie van de nieuwe locatie aan de Kweldam aangeboden.

Overlast
'De loodsen zorgen voor een onaanvaardbare toename van het vrachtverkeer op de Kweldam', aldus Gregoire. 'Dit kan niet anders dan leiden tot levensgevaarlijke situaties voor overige weggebruikers op deze smalle weg, zoals de schoolgaande jeugd.' Bovendien zijn omwonenden bang voor wateroverlast. 'In dit drassige gebied kan in de toekomst op 5.000 vierkante meter het regenwater niet in de grond worden opgenomen, wat betekent dat dit overtollige water geloosd moet worden in de toch al door vocht geteisterde omgeving.'

In gesprek
Deestenaar Gregoire heeft zich met een aantal buurtbewoners verenigd in de actiegroep GMOK (Geen Megaloodsen Op de Kweldam). Middels een brief hebben zij het college van B en W en de raadsleden op de hoogte gebracht van hun bezwaren. In september willen zij met hen in gesprek over de kwestie.'

Door Ruben Schiks.