Opvang statushouders in de gemeente West Maas en Waal

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten extra statushouders te huisvesten boven de huidige en toekomstige taakstellingen. De gemeenteraad heeft van dit besluit een informatienota ontvangen, waarin de uitgangspunten van het beleid worden toegelicht.

Statushouders zijn geen vluchtelingen die net zijn aangekomen in Nederland. Het zijn mensen met een verblijfsvergunning die in een asielzoekerscentrum zitten en wachten op geschikte woonruimte. Ook mensen met een verblijfsvergunning die in het buitenland in een noodopvang zitten en op uitnodiging van de Nederlandse overheid naar ons land komen zijn statushouders.

Op dit moment is nog niet bekend waar de extra statushouders in onze gemeente worden opgevangen. Samen met De Kernen en eventuele particuliere initiatieven zorgen wij voor de opvang van de extra statushouders. Op dit moment worden een aantal particuliere initiatieven onderzocht op haalbaarheid. Te denken valt aan kantoorpanden of fabriekshallen die nu leeg staan. Voor een periode van maximaal vijf jaar worden daar mensen gehuisvest.

Door de grote komst van veel vluchtelingen naar Nederland heeft de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie eind september 2015 aan alle gemeente een oproep gedaan voor hulp voor kortdurende crisisopvang omdat er een te groot tekort is aan opvangplaatsen. De Commissaris van de Koning van de Provincie Gelderland heeft alle gemeenten in oktober nogmaals verzocht om een opgave te doen van alle beschikbare nood- en crisisopvangplaatsen per gemeente. De gemeente West Maas en Waal heeft aan de Commissaris geschreven dat er geen mogelijkheden voor nood- en crisisopvang zijn in onze gemeente. Ook zien wij geen mogelijkheden voor het opzetten van een AZC in onze gemeente. Het gemeentebestuur heeft aangegeven zich wel in te zetten voor de huisvesting van extra statushouders.

In de Veiligheidsregio Zuid, waar onze gemeente deel van uit maakt, zijn regionale afspraken gemaakt vanwege de grote instroom van vluchtelingen in ons land en het tekort aan opvangplaatsen en woningen. Van de 2500 vluchtelingen zijn er tot nu toe 1200 vluchtelingen opgenomen in de regio.