Afbeelding
Foto: Stichting Dag van Leeuwen

Twintig jaar Dag van Leeuwen

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - Voor de twintigste keer houdt Stichting Dag van Leeuwen op de eerste zondag van juli de Dag van Leeuwen. De afgelopen negentien edities hebben Beneden-Leeuwen op de regionale kaart gezet, tot groot genoegen van de organisatie.

Nadat 'De Nacht van Leeuwen' ter ziele ging, staken een aantal leden van carnavalsvereniging de Braoiers de koppen bij elkaar om de inwoners van Beneden-Leeuwen een jaarlijks terugkerend evenement niet te onthouden. In juni 1997 richtten Bart Gijsbers en Henk Janssen de Stichting Dag van Leeuwen op. Het begin van een nieuw tijdperk.
Het nieuwe lokale evenement moest een familiedag bij uitstek worden. Een kindvriendelijk feest voor het hele gezin, met extra aandacht voor de jeugd. De organisatie riep daarvoor de hulp in van vrijwilligers en sponsoren. Die vrijwilligers werden geworven onder de leden van carnavalsvereniging de Braoiers en de leden van de activiteitencommissie.
Plaatselijke ondernemers en ondernemers uit de omliggende kerkdorpen werden aangetrokken als sponsoren. Al snel werd de komst van de Dag van Leeuwen een gemeenschappelijke droom van de betrokken partijen, en werd de basis gelegd voor een jarenlange traditie.

Wiellawaai
Tijdens de eerste editie wordt rondom de Wiel een braderie gehouden en zijn er allerlei activiteiten. In 1998 blijkt echter dat de Dag van Leeuwen niet alle leeftijdsgroepen bereikt. Speciaal voor de oudere jeugd en volwassenen wordt dat jaar, op de vooravond van de Dag van Leeuwen, een feestavond georganiseerd. Het inmiddels legendarische 'Wiellawaai' was geboren. Grote namen als Peter Koelewijn, Jan Smit, Django Wagner, Wolter Kroes, René Schuurmans, Nick en Simon, Jannes, Kraantje Pappie, André Hazes Jr. en Vinzzent passeerden de afgelopen jaren de revue.

Jubileumeditie
In het weekend van 1, 2 en 3 juli staat de jubileumeditie van de Dag van Leeuwen op de agenda. Vrijdagavond staat de feesttent aan de Wiel bol van muzikale optredens van bekende dj's en feestacts. Op zaterdag zijn er optredens van onder andere Ali B en Snollebollekes tijdens Wiellawaai. De zondag is traditiegetrouw de familiedag met een kleine kermis, een spectaculaire bungee-trampoline, een kinderplein en het 'Lauws Mertje'. Deelnemers aan de traditionele buikschuifkampioenschappen worden uitgedaagd zo snel mogelijk, via een meterslange zeepbaan, naar de bel te schuiven. De eerste 500 bezoekers van Wiellawaai op vrijdag en zaterdag ontvangen een klein jubileumpresentje.

Het volledige programma van het feestweekend is te vinden op: www.dagvanleeuwen.nl.