Afbeelding
Foto: John van Gelder

Nieuwe waterontdekplek

Algemeen

HEEREWAARDEN - Wat doet het water eigenlijk, en dan vooral het water in de grote rivieren? Hoe komt het dat lager gelegen gebieden eerder volstromen? Vanaf 25 juni krijgt iedereen daar een antwoord op in de nieuwe waterontdekplaats van bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden.

Op het buitenterrein ligt, naast de grote schokker, een waterbassin, waar men zelf kan ervaren wat het water doet. Zelf grondwater oppompen en zien hoe het water zijn loop krijgt, of het water tegenhouden door een sluisje dicht te doen. Maar dan stijgt het water weer op een andere plaats. Kortom, hoe gaat het met de rivieren bij hoog water. Hoe kunnen we overstromingen voorkomen?

Een deskundige gids geeft hierover uitleg, maar het leukste is natuurlijk om het zelf te ervaren en te ontdekken. Op 25 juni om 13.30 uur wordt de waterontdekplaats geopend.

Activiteiten
Naast deze nieuwe aanwinst is er de hele zomer van alles en nog wat te doen in het bezoekerscentrum in Heerewaarden. Een maquette laat de oude vissershaven zien, en er zijn modellen van schepen die de rivieren hebben bevaren. Ervaar hoe de Galloway runderen en Konikpaarden op de uiterwaarden leven, en ontdek hoe steenfabrieken, naast de visserij, voor een belangrijke bron van inkomsten zorgden.

Een elf minuten durende film, gemaakt door kunstenaar Joris Baudoin, toont het verleden, heden en toekomst van het dorp tussen de Maas en de Waal. Opa vertelt bezoekers daarnaast over vroeger. Er is dus veel te doen en te ontdekken in Heerewaarden. Prima voor een dagje uit. Voor meer informatie over de activiteiten en de openingstijden: www.bcdegroterivieren.nl

Door Constance Moolhuijzen