Zandwinproject Geertjesgolf van start

Algemeen

WINSSEN - Het zandwinproject Geertjesgolf bij Winssen en Deest kan definitief van start gaan. Dat heeft de Raad van State woensdag 6 juni besloten. De bezwaren van onder andere de vereniging 'Winssen Ontwikkelt Zichzelf' zijn door de Raad afgewezen. Zij maakte zich onder meer zorgen over de geluidsoverlast die de zandwinning veroorzaakt voor omwonenden.

Het gehele wingebied beslaat circa 300 hectare. Bij Winssen komt een grote zandwinning, waarbij na afloop van het project een groot meer ontstaat. Het zand wordt de komende jaren met een, twee kilometer lange, transportband vervoerd naar een tijdelijke haven bij Deest, waar het zand op schepen zal worden geladen.

Het aanvankelijke besluit over het bestemmingsplan uit 2013 is door de Raad van State afgewezen, waarop de gemeenten Beuningen en Druten genoodzaakt waren om enkele kleine aanpassingen doen. Met de uitspraak van de Raad van State komt een einde aan een 28 jaar durend proces, dat begon in 1988 toen de provincie de locatie bij Winssen aanwees als zandwingebied.