Elke vrijdag komen allochtone inwoners bijeen in het Praathuis om de Nederlandse taal te leren beheersen
Elke vrijdag komen allochtone inwoners bijeen in het Praathuis om de Nederlandse taal te leren beheersen

Praathuis Beneden-Leeuwen

Algemeen

'Nederlands is de opstap naar integratie'

BENEDEN-LEEUWEN - Daar sta je dan. Midden in de supermarkt. Allemaal vreemde verpakkingen, waarvan je de inhoud niet kent. Hoe ga je nu naar huis met de juiste boodschappen? Hoe gebruik je thuis de afvalkalender? Wat is dat opeens voor alarm op die eerste maandag van de maand? Deze en tal van andere vragen komen op vluchtelingen af, die een verblijf krijgen aangeboden in Nederland. Vluchtelingenwerk Oost-Nederland begeleidt deze mensen en merkt dat vooral de Nederlandse taal een grote barrière is.

In de bibliotheek in de mfa De Rosmolen wordt elke week een Praathuis georganiseerd in samenwerking met de gemeente en Bibliotheek Rivierenland. Henny Lam en Rose Lecha zijn als vrijwilligers elke week aanwezig om tijdens deze ontspannen bijeenkomsten de volwassenen met elkaar in gesprek te brengen. 'Als het gesprek even stilvalt, nemen we de krant erbij en bespreken we de actualiteiten of de activiteiten in onze regio. Het is belangrijk dat de vluchtelingen zich de Nederlandse taal eigen maken, want beheersing van de Nederlandse taal is de belangrijkste opstap naar integratie. Het Praathuis is tevens een platform voor de sociale contacten', vertelt Henny, die een onderwijsachtergrond heeft. 'Als je de taal niet of onvoldoende beheerst, kun je in een isolement terechtkomen', vult Rose aan. Zij is ervaringsdeskundige en woont nu 14 jaar in Nederland. Beiden zien dit vrijwilligerswerk als een grote verrijking van hun leven.

Het Praathuis is te bezoeken op vrijwillige basis en is tevens bedoeld voor elke anderstalige volwassen inwoner. Vandaag is een kleurrijk gezelschap aanwezig met mensen afkomstig uit Birma, Botswana en Syrië. Joke van Alten is teamleider Vluchtelingenwerk Nederland-Oost en vandaag aanwezig. Zij onderstreept het belang van de Nederlandse taal. 'We willen graag alle mensen bereiken die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. Het is mooi als deze mensen straks hun plekje hebben gevonden in de West Maas en Waalse samenleving.

Mensen hoeven zich niet van te voren op te geven en er zijn geen kosten aan verbonden. Meedoen? Neem contact op met Vluchtelingenwerk Oost Nederland via telefoonnummer 020-3649592