Foto: Jeroen Pannekoek
Foto: Jeroen Pannekoek

Passie voor politiek: Wil van den Dobbelsteen

Algemeen

Deze weken besteden we aandacht aan de politieke partijen in West Maas en Waal, Druten en Beuningen. In onze rubriek 'passie voor politiek' spreken we met raadsleden over hun werk in de gemeenteraad, de koers van hun partij, maar ook over persoonlijke drijfveren. Deze week spreken we met de Drutense Wil van den Dobbelsteen.

Door Patrick Huisman

Wil van den Dobbelsteen is van de eenmansfractie Senioren Partij Druten en zit samen met Welzijn Druten, Dorpslijst Druten en de samenwerkende dorpslijsten in de coalitie. Hij bezet zijn zetel al sinds 2006 en vindt het 'een uitdaging om op te komen voor de senioren'.

Kiesdeler
'Steeds weer was, en is, het bij de raadsverkiezingen de grote uitdaging om de kiesdeler of meer te halen. Op zijn minst twee zetels zou het belang van de SPD moeten onderstrepen. De toekomst zal dat uitwijzen, en dus stropen we de mouwen op en laten we ons horen. Als het even kan bij ieder belangrijk onderwerp in de gemeente en in onze streek', zo spreekt de SPD'er vol enthousiasme.

Standpunten
Waar staat de SPD in het politieke landschap? 'Je zou misschien verwachten dat we een sterk behoudende partij zijn. Niets is minder waar. Wij ondersteunen bijvoorbeeld het idee dat men moet komen tot een gemeentelijke herindeling in het Land van Maas en Waal. Het doet mij als Maas en Waler soms weleens pijn om die stap te moeten gaan zetten, maar het belang van de streek en haar inwoners staat voorop. Of ik dat, als bijna 72-jarige, nog als raadslid mee zal maken, daar zet ik voorlopig mijn vraagtekens bij', aldus Van den Dobbelsteen.

Ondertussen blijft er voor de SPD genoeg te doen. 'Het opkomen voor met name de doelgroep en ook anderen is nog altijd de uitdaging. Daarom is het ook zo noodzakelijk dat actieve senioren zich laten horen, willen ze één of meer stemmen in het kapittel houden en krijgen.

Bovendien, door met beide benen op de grond te blijven en je betrokken te houden, blijf je deel uitmaken van de soms ingewikkelde maatschappij. Het houdt je scherp. Het logo van de Seniorenpartij symboliseert de wijze uil. Dat zegt natuurlijk alles.'
Toekomst
Voor de komende twee jaar heeft de SPD nog wel een aantal zaken die ze belangrijk vindt. 'We willen natuurlijk dat de financiën op orde blijven, waarbinnen nog geprobeerd moet worden om bijvoorbeeld de sporthal een facelift te geven en enkele wegen in de kernen, zoals de reconstructie van de Hogestraat. Ook denk ik nog aan de huisvesting van de senioren in de kernen. Levensbestendig bouwen van met name huurwoningen is belangrijk', aldus de voorman van de SPD.

Vrouwen in de politiek
Ook Van den Dobbelsteen vindt dat meer mensen zich actief met de politiek moeten bezighouden. 'Mensen, en dan met name dames, moeten aangespoord worden, of misschien min of meer wakker geschud, om deel te nemen aan en in de gemeentelijke politieke arena. Ik zou zeggen, ga die uitdaging aan, want ook de dames in de gemeenteraad van Druten zijn verhoudingsgewijs ondervertegenwoordigd. Het mag wel iets meer zijn', besluit hij.