Gradeke Schoots woonde op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Het huis van haar familie aan de Beatrixstraat in Beneden-Leeuwen werd getroffen door een granaat. Zij is één van de 31 slachtoffers die op 4 mei herdacht zullen worden.
Gradeke Schoots woonde op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Het huis van haar familie aan de Beatrixstraat in Beneden-Leeuwen werd getroffen door een granaat. Zij is één van de 31 slachtoffers die op 4 mei herdacht zullen worden. Foto: Archief Rinie van Haren

Herdenking Beneden-Leeuwen

zaterdag 4 mei 2024 19:00

Herdenking Beneden-Leeuwen in teken van verkeerde plek, verkeerde moment

De Tweede Wereldoorlog kende in onze regio de eerste jaren een redelijk rustig verloop. Op de achtergrond was er een oorlog gaande en de Duitse bezetter maakte met steeds strengere bepalingen de Nederlanders het leven steeds een beetje moeilijker, maar in het Land van Maas en Waal ging het dagelijkse leven relatief gewoon door. De meistaking in de lente van 1943 bracht daar verandering in en nadien werd ook hier de oorlogsdruk groter. In september 1944 kwam Beneden-Leeuwen plotseling aan het front te liggen, een periode die nog zo’n 8 lange maanden zou duren. In die periode hebben de meeste incidenten plaatsgevonden en zjn de meeste oorlogsslachtoffers in ons dorp gevallen. 

Op de verkeerde plek op het verkeerde moment

Het thema dit jaar vraagt aandacht voor de omschuldige burgers, die slachtoffer werden van oorlogshandelingen waaraan zij part noch deel hadden. Hoe ongelukkig was Piet Hulsen, die juist op de dag dat Nijmegen werd gebombardeerd, juist daar was, omdat hij een bezoek aan een specialist in het Canisiusziekenhuis moest brengen.

En wat te zeggen over spelende kinderen, die tijdens hun spel geraakt werden door scherven van inslaande granaten of door een kogel uit een geweer? Hoeveel onschuldige kinderen komen er bijvoorbeeld om bij oorlogsgeweld. Rika op het kerkplein, Thijs in Dreumel op de Oude Maasdijk, Bartje in de moestuin bij zijn eigen huis en Sjaak als grote jongen op avontuur tussen de militairen, spelend met een geweer…….

De dijkenbrand

Een tweede thema dat dit jaar onder de aandacht zal worden gebracht is de dijkenbrand. Enkele jaren geleden is er al veel aandacht geweest voor die vreselijke nacht van 6 op 7 oktober 1944. Toen kwamen de Duitsers over de Waal in bootjes aan bij de Leeuwense dijk, joegen de bewoners uit hun huizen en zetten 43 dijkwoningen in brand. Dankzij nieuw archiefonderzoek zijn nieuwe en meer feiten over de dijkenbrand gevonden. Ook komt er een Syrische familie aan het woord die voor orlogsgeweld zijn gevlucht en die na veel omzwervingen een veilig onderkomen hebben gevonden in Nederland.

4 mei herdenking

De 31 oorlogsslachtoffers worden traditiegetrouw op 4 mei herdacht tijdens een herdenkingsdienst die om 19 uur begint in de Alphonsuskerk. Aansluitend vervolgt de plechtigheid op het naastgelegen parochiekerkhof met de gebruikelijke twee minuten stilte, het dodenappel, taptoesignaal, de bloemenhulde, toespraak en afsluitend Het Wilhelmus.

Locatie