Eric Litjens van Paulownia-Cultures.
Eric Litjens van Paulownia-Cultures. Foto: John van Gelder

Open dag Paulownia-Cultures

zaterdag 18 mei 2024 9:00

Chinese wonderbomen in Deest

DEEST – Wie in Deest langs Van Heemstraweg 1A rijdt, ziet ruim vijftien hectare jonge bomen. Dit zijn de uit China afkomstige Anna Poulownabomen. Pionier Eric Litjens is een van de eersten in Nederland die deze wonderboom met haar vele toepassingen kweekt. Onder de naam Paulownia-Cultures wil hij de boom naamsbekendheid geven.

Als kweker heeft Eric altijd fruitbomen gehad, maar door slechte weersomstandigheden werd het risico op fruitschade te groot. Het werd tijd voor wat anders. Toen iemand hem enthousiast vertelde over de Anna Paulownaboom was hij niet meteen overtuigd. Toch besloot Eric zich erin te verdiepen tijdens een reis door China. Al vrij snel werden de vele toepassingen van de Anna Paulownaboom duidelijk. Zo worden er onder andere planken en balken van gemaakt. ‘De Japanners bouwen al drieduizend jaar met Anna Paulownahout. Er zijn daar veel aardbevingen en doordat het hout flexibel is, geeft het mee’, vertelt Eric. Ook is de boom goed in staat om arme gronden rijk te maken, waardoor veel bijen worden aangetrokken. ‘Die graven een gaatje naast de stam en leggen daar honing in’, vervolgt Eric die deze medicinale honing verkoopt.

‘Maar het belangrijkste’, zegt hij, ‘is dat de Anna Paulownaboom vijf keer meer CO2 opneemt dan andere bomen’. Door het planten van deze bomen wordt er dus CO2 uit de lucht gehaald en daarvoor kunnen de telers certificaten krijgen. Bedrijven die hun CO2 uitstoot willen compenseren, kunnen in dergelijke projecten investeren en op die manier certificaten overnemen.

Open dag

Om de vele toepassingen aan het publiek te laten zien, organiseert Paulownia-Cultures (Van Heemstraweg 1A, Deest) twee open dagen op zaterdag 11 en 18 mei van 09.00 tot 16.00 uur. Op die dagen zijn de planten, het hout en de eindproducten te bewonderen. Ook Godert Verbiest van Stichting De Oersprong is aanwezig. Middels zijn project Tipi’s Van Gogh, waarbij hij met Anna Paulownahout een tipi heeft gemaakt, wil hij de mens dichterbij de natuur brengen. ‘Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom om te kijken’, besluit Eric.

Meer informatie via tel. 06-57 20 29 24 of e-mail: info@paulownia-cultures.eu..

Door Eli Verheijden

Locatie