John Verploegen van gemeente Beuningen verzorgt de eerste rondleiding in de schuilkelder.
John Verploegen van gemeente Beuningen verzorgt de eerste rondleiding in de schuilkelder. Foto: Ger Loeffen

Schuilkelder en noodbestuurspost gemeente Beuningen open voor publiek

zaterdag 20 april 2024 9:30 tot 12:30

Tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed, dat komend weekend plaatsvindt, stelt gemeente Beuningen de noodbestuurspost en openbare schuilkelder open voor publiek. De ruimtes, gelegen onder het huidige gemeentehuis, vormen een onbekend stukje Beuningse geschiedenis. 

De noodbestuurspost werd in 1963 aangelegd als voorbereiding op mogelijke noodsituaties tijdens de Koude Oorlog. ‘De bouw ervan was destijds omgeven door een hoop geheimzinnigheid’, vertelt Wilbert Lelivelt van Historisch Besef Beuningen. De ruimte, die destijds bereikbaar was via de burgemeesterswoning en thans via een luik in het gemeentehuis, is voorzien van een kantoorruimte, slaapkamer, luchtvoorziening, keukentje, douche en toilet. ‘Sinds de bouw in de jaren ‘60 is er hier niks veranderd. De tijd lijkt te hebben stilgestaan’, aldus Lelivelt. ‘Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is het een van de weinige noodbestuursposten die zo goed intact is gebleven. En dat maakt een bezoek aan deze unieke plek extra bijzonder.’

Naast de noodbestuurspost is ook de openbare schuilkelder te bezoeken, bedoeld om bescherming te bieden tegen chemische wapens. In deze kelder, waarvan de bouw in 1986 werd voltooid, was plaats voor ongeveer 1.000 personen. Na het sluiten van de deuren werd er druk opgebouwd in de ruimte waardoor er geen lucht van buitenaf in kon komen. De kelder was voorzien van een generator op dieselolie, die ook door een fiets kon worden aangedreven, en een eigen drinkwatervoorziening.

Al met al twee plekken die het bezoeken waard zijn, volgens Lelivelt, ‘zeker voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Koude Oorlog.’

Belangstellenden zijn welkom op zaterdag 20 april. Inloop is mogelijk tussen 09.30 en 10.00 uur en tussen 12.00 en 12.30 uur. Men wordt ontvangen op het gemeentehuis, waarna een presentatie en rondleiding volgt. Het volledige programma van het landelijke Weekend van het Verdedigingserfgoed is hier te vinden.

Locatie