Toneelspelers van De Bewaorsmiense.
Toneelspelers van De Bewaorsmiense. Foto: John van Gelder

Hulde aon de Gekulde

zaterdag 20 april 2024 20:00

Streekmusical van De Bewaorsmiense.

De streekmusical is geschreven door het Dreumelse schrijverduo Ko van den Boom en Mari van den Berg en heeft de prachtige Maos en Waolse titel ‘Hulde aon de Gekulde’ gekregen. Het schrijversduo heeft de nieuwe musical voorzien van even pittige als zeer grappige ingrediënten en tegenstellingen. Dialectsprekers tegenover ABN-ers, analoge mensen versus digitale gebruikers, oorspronkelijke bewoners en import, rijk/arm in contrast met het klimaatprobleem en drugsproblematiek onder de jongeren. Ze hebben de musical ook voorzien van tien prachtige liedjes van rock, pop, rap tot zelfs carnavaleske klanken. 

Het verhaal

De musical volgt het leven van gezin Van Hout met twee dochters. Vader die de geschiedenis van de streek op papier zet, een moeder die achter de kassa werkt en twee dochters die op het Pax Christi College zitten. De dochters spreken ABN, maar verstaan wel dialect, omdat hun ouders thuis alleen dialect praten. Dit levert soms komische spraakverwarringen op. In het gezin woont ook nog hun 93-jarige opa. Hij geniet van het leven en van zijn pruimtabak. Met weinig woorden komt hij vaak scherp uit de hoek. Als vader Van Hout erachter komt dat ze langs de Waal een gat willen verondiepen en er vervuilde grond in willen storten is het hek van de dam. Door allerlei onvoorspelbare ontwikkelingen, tegenstellingen en verrassende relaties ontspruiten er zich diverse winnaars en gekulden. De spanning in huize Van Hout is om te snijden. Samen met de cast en de crew zorgen regisseuse Dayenne van de Geijn en arrangeur John Tijssen dat deze spanning omgezet wordt tot hilariteit en een heerlijk avondje genieten van toneel, muziek en zang in een wederom zeer verrassend wisselend decor.

Speeldata

De musical wordt op 11, 12, 13 en 14 april 2024 gespeeld in de Bogerd in Druten en op 19, 20, 21 april 2024 in De Rosmolen in Beneden-Leeuwen. 

Locatie