Gery Vermeulen & friends. Van links naar rechts: Zoë Banken, Freddy van Maurik, Gery Vermeulen en Jan Hermens. Foto: Bas van den Biggelaar.
Gery Vermeulen & friends. Van links naar rechts: Zoë Banken, Freddy van Maurik, Gery Vermeulen en Jan Hermens. Foto: Bas van den Biggelaar. Foto: Bas van den Biggelaar

Com-Passion 2023: muzikaal verhaal van hoop en vertrouwen

zaterdag 8 april 2023 16:00

De veertig dagen voor Pasen zijn rijk aan verhalen en muziek vol schoonheid en emotie. Het ensemble Gery Vermeulen & friends dompelt muziekliefhebbers met Com-Passion 2023 onder in de sfeer van de passietijd. Zaterdag 1 april om 19.00 uur is het concert te beluisteren in de Antonius-Abtkerk in Wijchen, zaterdag 8 april om 16.00 uur in het protestantse kerkje in Boven-Leeuwen. De entree is gratis, een vrije gift wordt gewaardeerd.

Het ensemble, bestaand uit Gery Vermeulen (sopraan), Zoë Banken (alt), Freddy van Maurik (bas, piano) en Jan Hermens (tenor, piano, orgel), put uit het juwelenkistje van met name de klassieke muziek. Het lijdensverhaal van Christus vormt de rode draad van de uitvoering, het snoer waaraan de muzikale parels flonkeren.

De liederen uit het programma dat Gery Vermeulen heeft samengesteld, zijn overigens lang niet allemaal voor de passietijd gecomponeerd. Ze sluiten wel helemaal aan bij de korte, verbindende teksten die Rudy de Kruijf voordraagt. Samen vormen ze een warm geheel van hoop, verdriet, vriendschap, verraad en vertrouwen.

Gery: “Uit Com-Passion spreekt de tragiek van het lijden en uiteindelijk de overwinning door het licht, een positieve blik op het nieuwe begin dat Pasen is.”

De uitvoering duurt ongeveer anderhalf uur. De ensembleleden zingen vierstemmig Bachkoralen, maar brengen ook solo-liederen, trio’s en duetten ten gehore. Gute Nacht van Franz Schubert bijvoorbeeld, Mozarts Ave Maria en Bachs aria Blute nur uit de Matthäus Passion.

Muziek is gevoel, in de passietijd al helemaal. Maar geen vrees: bezoekers gaan met een zonnig hart de kerk uit. Gery: ,,We eindigen ons concert opgewekt, met de triomf van Pasen. Ik denk dat het publiek de slotmelodie op weg naar huis nog een hele poos blijft zingen.”

Locatie