Trio Yoffi
Trio Yoffi Foto: Gerrit Alink

Trio Yoffi

zondag 2 april 2023 16:00

Trio Yoffi speelt Beethoven, Chopin en Debussy in de Protestantse Kerk te Bergharen.

“Yoffi” is het Hebreeuwse woord voor schoonheid. Maar het kan ook een uitroep van blijdschap zijn: hoera!

Vorig jaar mochten we al genieten van het recital door de Amsterdamse pianist Jetze Dubbelman en nu neemt hij versterking mee met de violist Rami Koch en de cellist Naftali Gurevitch. Deze ervaren musici zijn al vijf jaar bij elkaar en hebben een uitgebreid repertoire met werken van Mozart tot en met Piazolla, en van Jetze Dubbelman zelf, die naast pianist ook componist, arrangeur en dirigent is. Zondag 2 april om 16.00u laten ze werken horen van Beethoven, Chopin en Debussy.

Uit Beethoven’s trio’s heeft Yoffi gekozen voor het zogenaamde Geistertrio. Het “Geistertrio” van Beethoven dankt zijn naam aan de spookachtige klank van het middendeel. Met hulp van dynamische en ritmische effecten, chromatiek en brommende klanken in lage registers wordt een geheimzinnige en griezelige sfeer gecreëerd. De andere delen zijn fel en contrastrijk. Je zou er humor in kunnen horen, maar evengoed boosheid. Eigenlijk typisch Beethoven. 

Debussy voltooide zijn enige pianotrio net voor zijn 18de verjaardag. Het werk is lastig te duiden. Impressionistische klanken, onvervalste romantiek en zelfs cabareteske effecten wisselen elkaar af. Het is een werk waarin de jonge componist zijn eigen stem probeert te vinden. Tegelijk is het heel aangenaam om naar te luisteren en zeer herkenbaar als een compositie van Debussy. 

We kennen Chopin van zijn verrukkelijke pianomuziek: Mazurka’s, walsen, nocturnes, enzovoort. Ter gelegenheid van zijn 200ste verjaardag in 2010 werden deze bewerkingen voor pianotrio gemaakt, waarmee de klank van deze aanstekelijke werken nog rijker werd gemaakt. 

Het programma staat weer garant voor een dik uur verrassende en prachtige muziek. Na het optreden kunnen we onder genot van een glas fris of wijn gezellig even nababbelen met elkaar en de musici.

De entree bedraagt €15,00, graag contant te voldoen. Om van een plaats verzekerd te zijn is het verstandig te reserveren bij kees_joosse@outlook.com.

Locatie