Henk, Dennis, Irene, Gina en Paulien.
Henk, Dennis, Irene, Gina en Paulien. Foto: Marjan Gradussen

Drutenloop

zondag 2 april 2023 10:40

Tijdens de 15e Drutenloop, op zondag 2 april, kan hardlopend Druten weer haar hart ophalen. Behalve diverse looponderdelen is er dit jaar een Me-Mover toertocht.  

Druten is sinds een aantal jaar één van de epicentra in Nederland als het gaat om Me-Movers. Als je wandelt op de dijk, kom je er altijd wel ergens een tegen. Irene, Dennis, Gina, Rien en Paulien zijn fanatieke sporters. Iedere zondagochtend maken zij voor dag en dauw een ronde door Maas en Waal op hun Me-Movers. Irene vertelt dat een rondje op de Me-Mover pittiger is dan het eruitziet. De schokbelasting op de gewrichten is echter veel minder groot dan bij hardlopen. ‘Het is een fitness-step op drie wielen. Je spant ook je rompspieren (‘core’) aan en houdt je balans. Het is minder blessure gevoelig’, laat ze weten.

Het Me-Moveren moet worden opgebouwd, omdat het conditioneel en qua spierkracht behoorlijk wat vergt. Deze sporters zijn goed getraind en kunnen nu ruim twee uur aan één stuk steppen. ‘Dat was in het begin wel anders, na 10 minuten zag ik sterretjes’, lacht een van hen. Na een lange werkdag stimuleren de sporters elkaar door een berichtje in de groepsapp te sturen en toch in het donker nog op de Me-Mover te stappen. Paulien: ‘Daarna slaap je als een roosje.’ Wie benieuwd is naar de Me-Mover, kan een proefrit maken bij Roy Jacobs van Train Buiten. 

Me-Mover toertocht
De Drutenloop kent dit jaar voor het eerst een Me-Mover toertocht. De toertocht heeft een afstand van 30 kilometer en kan worden ingekort tot 20 kilometer. Meerijden met een Elliptigo is ook mogelijk. Andere steppen of skates zijn niet toegestaan.

Looponderdelen
De looponderdelen variëren in afstand van 500 meter (voor de jeugd tot 6 jaar) tot een halve marathon. De jeugd van 7 tot 12 jaar kan deelnemen aan de 1 kilometer loop. Nieuw dit jaar is de DUO run voor de 12- tot en met 15-jarigen; een estafetteloop voor twee jongeren. Uiteraard staan ook de vertrouwde afstanden op het programma: de Huisman Etech 5 kilometer en de Fox Fitness 10 kilometer.

Info en inschrijven, zie: www.drutenloop.nl.

Door Judith van Haren

Locatie