Afbeelding
Foto: onbekend

Storytelling@ & Onias Landveld

vrijdag 14 april 2023 20:15 tot 23:15

Theatercafé! Bij deze voorstelling zit je gezellig aan tafeltjes. Kaarsjes aan, drankje erbij en relaxt genieten.De avond geniet je van maar liefst 2 voorstellingen!

Over Storytelling@Storytelling@Mozaiek is een programma waarin 2 singer-songwriters, in een intieme theater setting voor publiek, de verhalen achter hun liedjes vertellen en laten horen. Ze vertellen en spelen om en om en reageren op elkaars verhalen en liedjes. Zo ontstaat een muzikaal gesprek met een meet en greet gevoel voor het publiek. Bij sommige edities is het extra spannende element dat de singer-songwriters elkaar niet kennen. Soms werkt het goed als ze elkaar juist wel kennen en de avond gezamenlijk muzikaal afsluiten. Maar de singer-songwriters zijn daar vrij in. De singer-songwriters gaan er open in en wijken af van een setlijst en reageren ter plekke.

Over Onias LandveldDe wortels van een verhalenverteller

Onias Landveld is een in Suriname geboren verhalenverteller. Als kind van ouders uit twee verschillende marron culturen beschouwt hij zichzelf donker aan beide kanten oftewel zwart in het kwadraat. Zijn roots liggen in de jungle van Suriname, maar hij heeft wortel geschoten in Nederland. Hierdoor zweeft hij tussen twee werelden, vier culturen en zes talen. En vanuit dat oogpunt staat hij op het podium.

Wortels en cassave (Roots and Cassava)

Opgegroeid met traditionele cassave gerechten zoals Blomgomma en Bojo, is zijn verleden gekruld om zijn smaakpapillen. Onias spreekt daarom soms verlekkerd met een tongval hier ver vandaan. Maar hij is ook een Nederlandse stadsdichter voor Tilburg, liefhebber van kersenflappen en connaisseur van worteltaart. Niet schuw meer van de kou en al met al een meertalige woordkunstenaar met een zeer lichte voorkeur voor het Nederlands.

Onias Landveld gebruikt zijn werk om een portret te schilderen van een persoon, die zijn plek zoekt in een wereld die hem niet helemaal accepteert. Wortels en cassave is een verhaalvertelling dat start met een jongen op een kwetsbare leeftijd. Met herinneringen aan de Surinaamse burgeroorlog, vluchtangst en het onbekende van een ander ver land. Het stuk glijd over onderwerpen als assimilatie en identiteit. Ben je eigenlijk degene wie je bent, omdat je het gelooft? Of omdat anderen je zo hebben gemaakt?  Maar ook zwart in Nederland zijn. Wat kunnen daarvan de gevolgen zijn?

Adamskostuum

Als artiest geeft Onias zich bloot. Hij stript zich emotioneel tot zijn adamskostuum en wat je ziet, is wat je krijgt. Dit alles om een connectie te maken. En daarin blijft hij confronterend. Hij schetst een beeld van een persoon op zoek naar een plek, in een wereld dat hem niet totaal accepteert.  Onias weet dat een groot deel van zijn identiteit is samengesteld. Wie en wat hij is, is voor een groot deel is ontstaan uit de geschiedenis. 

Gearrangeerd vanuit een duister verleden dat niet veel mensen kennen, begrijpen of kan schelen. Hij wordt gevormd door stukjes en beetjes van geschiedenis, fragmenten en situaties. Hij transformeerde ze in deze show tot gedichten, gesproken tekst en verhalen. Sommigen humoristisch, anderen snijdend tot op het bot, maar altijd eerlijk en leerzaam. En dit maakt hem tot wat hij is. Een zwarte, in Suriname geboren verhalenverteller met de Nederlandse nationaliteit.

Young Wijchen

Deze voorstelling is in samenwerking met Young Wijchen geprogrammeerd.

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds.

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.

Kaarten kosten €15,00
Reserveren via www.mozaiekwijchen.nl

Locatie