welkom bij expositie brons en weven
welkom bij expositie brons en weven Foto: anneke kersten

Expositie brons en weven

zondag 19 maart 2023 11:00

Expositie van beeldend kunstenaars Anneke Kersten, Roos Cox (weven) en Hanneke van den Bergh (brons) in het Kerkje van Persingen op 18 en 19 maart tussen 11 en 17 uur.

De weefvriendschap van de twee weefkunstenaars bestaat reeds 35 jaar. Hun weefkunst laat de veelzijdigheid van het weven zien door toepassing van weeftechnieken en gebruik van verschillende materialen, zoals koperdraad, papiergaren en paardenhaar. Kleur en vorm geven de verbeelding weer van hun inspiraties. De mensfiguren in brons tonen een oerkracht in beweging. Anneke Kersten (Nijmegen) heeft in de jaren tachtig haar eerste weefopleiding gevolgd op een college in Eugene in de Amerikaanse staat Oregon. In de jaren negentig heeft zij zich verder ontwikkeld in de textielkunst door weefopleidingen in het Textielmuseum in Tilburg, de kaderopleiding Weven Speciaal en deelname aan museum-masterclasses. Door gebruik van koperdraad en andere verrassende materialen geeft zij kleur en vorm aan haar weefobjecten. “Landschappen en thema’s inspireren mij, daar ga ik mee aan de slag. Ik ga op zoek naar materialen, maak kleurenwikkels, verf en schilder, wik en weeg; veel aandacht voor het ontwerpproces. En eenmaal toe aan het weven, dan speel ik met de schering en inslag op het weefgetouw“.  

Roos Cox (Lent) wordt geïnspireerd door bijzondere materialen zoals papier en paardenhaar, die ze het liefst zelf verft. In haar weefsels zoekt ze naar ritme, ruimte en beweging. “Sinds ik als kind van mijn tante een simpel weefraampje kreeg en daar veel plezier mee had, heb ik altijd de wens gehad er ooit mee verder te gaan. Eind jaren tachtig heb ik de daad bij de wens gevoegd toen ik een weefcursus aangekondigd zag bij het Cultureel Centrum in Nijmegen. Hoewel ik gefascineerd kan zijn door complexe weeftechnieken, ben ik het liefst bezig met het experimenteren met diverse materialen, zoals papiergaren, visdraad, metaaldraad en paardenhaar, soms allemaal gecombineerd. Ik laat me graag inspireren door wat ik om me heen zie en meemaak. Ik probeer deze dingen vast te leggen in schetsboeken en al doende ontstaan daar weefsels uit.”  

Hanneke van den Bergh (Wageningen) is beeldend kunstenaar en gespecialiseerd in keramiek en brons, ze beschrijft haar werk als volgt:  “mijn mensfiguren (meestal vrouwen) zijn geïnspireerd door prehistorisch beelden zoals de oermoeder, simpel en sterk van vorm. Mijn werk begint meestal met klei, ik bouw mijn figuren op met rolletjes klei van onder naar boven. De onderkant laat ik redelijk abstract en naar boven toe tekent de menselijke figuur zich meer en meer af. Daarnaast werk ik in brons ook met natuurlijk materiaal, bijvoorbeeld een mooi stukje hout waar ik dan een toevoeging aan boetseer. De technische kant van keramiek en bronsgieten boeit me enorm en daagt me uit om te experimenteren. In dat kader heb ik me twee jaar geleden aangesloten bij de zoutwerkgroep in Veghel en al experimenterend gebruiksgoed ontwikkeld, zoals een drinkbeker voor deze koude tijden”.  

Meer informatie, zie:
www.annekekersten.nl
www.hannekevdbergh.nl
www.kerkjevanpersingen.nl.  

Locatie