Afbeelding
Foto: Eigen

Lezing Vermeer, het oeuvre van een tijdloze meester

dinsdag 21 februari 2023 14:00

Voor het eerst in zijn geschiedenis organiseert het Rijksmuseum een tentoonstelling over de 17de-eeuwse meester Johannes Vermeer. Met tenminste 28 schilderijen vanuit de hele wereld belooft dit de grootste Vermeer tentoonstelling ooit te worden. In de lezing verteld Arjan Moscoviter over het leven en kunstenaarschap van Vermeer.

De lezing wordt gegeven in de Bibliotheek Wijchen, Campuslaan 8, 6602 HX, Wijchen.
Dinsdag 21 februari van 14.00 – 16.00 uur. Toegang € 12,50 niet-leden / leden € 10,- per persoon. Aanmelden via bibliotheekwijchen.op-shop.nl

Vermeer had een voorkeur voor tijdloze, ingetogen momenten. Hij blijft raadselachtig vanwege de onnavolgbare wijze waarop hij licht schilderde. Vermeers schilderijen onderscheiden zich bovendien door uitgebalanceerde composities. Hierdoor ontstaat een tijdloze verstilling die blijft fascineren. Zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities, als ook naar het maakproces van zijn schilderijen zullen aan de orde komen.

Het oeuvre van Vermeer is in vergelijking met zijn dat van zijn tijdgenoten relatief bescheiden, met 37 overgebleven schilderijen waarvan er maar liefst 28 in Amsterdam te zien zullen zijn. Tot zijn bekendste werken behoren onder meer Het Melkmeisje, Gezicht op Delft en Het meisje met de parel.
De tentoonstelling is te zien van 10 februari t/m 4 juni 2023 in het Rijksmuseum

Locatie