Een 'paperboy' brengt het nieuws aan de man tijdens een eerdere editie.
Een 'paperboy' brengt het nieuws aan de man tijdens een eerdere editie. Foto: John van Gelder

Jubileum Dickens Festijn

zondag 11 december 2022 11:00

DRUTEN - Twee jaar lang moesten liefhebbers van het Drutense Dickens Festijn het populaire winterevenement missen. Gelukkig voor hen, en de bevlogen organisatoren, staan alle seinen voor de komende editie op groen. En dus zal het centrum van Druten op zondag 11 december aanstaande opnieuw worden omgetoverd tot een Engelse stad uit de negentiende eeuw. Compleet met levendig straattheater, warme klanken van talloze koren en bourgondische eetkraampjes. Dat alles bovendien al voor de tiende keer. 

Ruim 500 muzikanten, acteurs en figuranten laten het Victoriaanse tijdperk, onder de bezielende leiding van een tienkoppig vrijwilligersbestuur, herleven. Het geheel in een decor van geurende kerstbomen, straten bedekt met stro en waslijnen tussen de gevels van huizen. ‘En natuurlijk voorafgegaan door een sfeervolle parade’, vertelt organisator Evelien Groeneveld enthousiast. ‘We hopen dit jaar op een extra lang lint van bezoekers gehuld in Dickens-kledij. Traditiegetrouw starten we vanaf de kruising Ambtshuisplein/Kattenburg, waar ‘s ochtends om 10.45 uur wordt verzameld.’

De basisingrediënten van het festijn mogen weliswaar bekend zijn; toch heeft de organisatie ook dit jaar weer een aantal nieuwe items toegevoegd. ‘Zo komt er de elfde een heus circus naar Druten, met allerhande vermaak voor jong én oud. Het geheel vanzelfsprekend in Victoriaanse sferen’, haakt Joris Bos aan. ‘Verder zijn we trots op het feit dat maar liefst drie doedelzakgroepen - Clan Lamont, Pegasus en McKay - ons evenement op unieke wijze willen opluisteren.’

Schaatsbaan
Tot slot is tijdens het Dickens Festijn de schaatstent van Winter Village op de Drutense Markt geopend. Wie die dag de schaatsen onder wil binden heeft gratis entree tot de ijsbaan.

De jubileumeditie van het Dickens Festijn vindt plaats op zondag 11 december van 11.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie, zie: www.dickensdruten.nl 

Locatie