Ru Paré achter haar schildersezel.
Ru Paré achter haar schildersezel. Foto: via Museum Tweestromenland

Lezing over Ru Paré

zondag 27 november 2022 15:00

Op zondagmiddag 27 november zal de historicus Wim Willems uit Den Haag een lezing geven over de kunstenares Ru Paré. Wim Willems heeft zich verdiept in het leven van Ru Paré en heeft daarover in 2018 een boek geschreven genaamd: Verzetsheldin met schilderkist, Het leven van Ru Paré.

In dit boek beschrijft Wim Willems drie episoden uit haar leven: de Kunst, het verzet en de liefde. Ru Paré, geboren in Druten aan de Waalbandijk heeft haar leven gewoond en gewerkt in Den Haag. Na haar opleiding aan de kunstacademie begon zij omstreeks 1920 als schilderes in de hofstad. In de Interbellum verandere zij haar naam van H.M. Paré in Ru Paré haar kunstenaarsnaam. In de Tweede Wereldoorlog weigerde zij te tekenen voor de Kulturkamer en moest daarom haar werkzaamheden tijdelijk staken. Ze werd toen gevraagd om een Joods kind onder te brengen op een onderduikadres. Er zo rolde Ru in het verzetswerk. In totaal heeft zij door haar bemoeienis 52 Joodse kinderen het leven gered. Na de oorlog hervatte zij haar schilderscarrière. In 1972 is ze overleden.

In Museum Tweestromenland was gedurende 2022 een overzicht te zien van haar schilderijen en tekeningen; 50 in totaal waarmee een goed indruk van haar werk werd gegeven. De lezing is 27 november in het museumcafé, ’s middags om 15.00 uur.

Locatie