Logo demaasenwaler.nl
 • Alles
 • (1)
  Theater
 • (8)
  Evenement
 • (3)
  Lezingen
 • (1)
  Natuur
 • (1)
  Educatie

Fietstocht middeleeuwse torens in Maas en Waal

zondag 15 september 10:00 uur

Foto: Ruben Schiks

MAAS EN WAAL - Meestal sta je er niet bij stil en beschouw je de torens als iets vanzelfsprekends, als onderdeel van het vertrouwde landschap. Toch is het heel opmerkelijk dat het Land van Maas en Waal nog tien torens telt, die zonder meer middeleeuws zijn.

Tien torens op een relatief klein gebied, gebouwd in tijden dat er nog nauwelijks dijken waren en grote delen van het land regelmatig onder water stonden. Vanaf de landelijke Open Monumentendag gaat men er hopelijk niet meer ongemerkt aan voorbij. Door een unieke samenwerking kan iedereen op zondag 15 september tussen 10 en 17 uur meerdere van deze torens bezoeken; een speciale fietstocht ligt voor elke bezoeker klaar. Ook is een boekje gratis beschikbaar met summiere informatie over de tien Maas en Waalse middeleeuwse torens en iets over het historische achtergrond.

Op initiatief van Stichting Oude Toren Puiflijk is een mooie en unieke samenwerking tot stand gebracht tussen beheerders van middeleeuwse kerktorens in het Land van Maas en Waal. Daardoor wordt het mogelijk om meer bekendheid te geven aan het feit, dat Maas en Waal een groot aantal monumenten uit de middeleeuwen telt. Velen realiseren het zich nauwelijks, maar de middeleeuwse inwoners van de streek die in die tijd jaarlijks voor een groot deel onder water stond, hebben een opmerkelijke erfenis achtergelaten. Een erfenis die getuigt van gemeenschapszin, ondernemerszin en diepe gelovigheid, en die van Maas en Waal niet alleen een landschappelijk maar ook een cultuurhistorisch aantrekkelijke regio heeft gemaakt. Wandelend en zeker ook fietsend kan de aantrekkelijkheid van het landschap met de daarin verspreid liggende oude torens worden ervaren. Zeker als men daarbij bedenkt, dat deze torens deel uitmaakten van nog veel oudere kerken die werden gebouwd in tijden dat het leven voor de inwoners moeilijk en hard was. Om met open ogen deze ervaring op te doen, hebben vrijwilligers van Oude Toren Puiflijk een fietsroute met informatieboekje samengesteld, die voor iedereen gratis beschikbaar is.

De torens die op zondag 15 september tussen 10 en 17 uur open zijn en de fietsroute aanbieden zijn: Afferden, Alphen, Batenburg, Bergharen (13-17 uur), Puiflijk en Winssen. In enkele van deze locaties kan men niet alleen terecht voor een bezichtiging, maar ook voor iets 'extra's'. Zo ligt er in de Puiflijkse toren voor iedere deelnemer het informatieboekje klaar, kan men van muziek genieten, de toren beklimmen en de lezing van Ton van Hulst over geschiedenis van toren en dorp bijwonen. In Afferden is er een tentoonstelling, in Winssen een rondleiding en activiteiten in de Muziekkoepel.

Route en bijbehorend informatieboekje zijn ook te downloaden vanaf www.oudetorenpuiflijk.nl.


deel deze activiteit

Locatie

Maas en Waal
Maas en Waal