Lepelaars in de uiterwaarden bij Afferden, Deest
Lepelaars in de uiterwaarden bij Afferden, Deest Foto: Gonnie Smedes

Inloopavond natuurherstel in uiterwaarden Waal

dinsdag 28 september 2021 18:30

MAAS EN WAAL - Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland werken al geruime tijd aan natuurherstel in het gebied rondom de Waal. De Waal bij de dorpen Wamel, Dreumel en Heerewaarden wordt zo ingericht dat de natuur zich optimaal herstelt van de ingrepen die in de loop van de tijd in het rivierengebied zijn gedaan. 

Met 263 hectare nieuwe natuur ontstaat een aaneengesloten natuurgebied van maar liefst 455 hectare. Het voorontwerp bestemmingsplan voor deze plannen ligt tot en met woensdag 20 oktober ter inzage bij de gemeenten West Maas en Waal en Maasdriel.

Onderdeel van het ontwerp zijn vijf nieuwe nevengeulen, kleine ‘extra rivieren’ die parallel aan de Waal lopen. Deze geulen zijn perfecte paai-, broed- en opgroeiplaatsen voor de vissen, vogels en planten die zich thuis voelen in de Waal. Ook keert ooibos – bos dat op natuurlijke wijze ontstaat – terug in het gebied. En door water na hoogwaterperiodes langer vast te houden in de uiterwaarden, ontstaan in het voorjaar nattere gebieden. Zo kunnen bijzondere planten en dieren zich goed ontwikkelen. De uiterwaarden komen er gevarieerder uit te zien en de biodiversiteit zal flink toenemen.
De partners hebben veelvuldig contact gehad met de omgeving, en omwonenden van de uiterwaarden en maatschappelijke organisaties hebben meegedacht en meegepraat over het ontwerp. Zo is optimaal gebruikgemaakt van de lokale kennis.

Inloopavonden
Voor wat betreft het voorontwerp bestemmingsplan is de wens om zoveel mogelijk reacties te verzamelen. Tijdens een tweetal inloopavonden kan iedereen de plannen komen bekijken en hierop reageren. Deze bijeenkomsten zijn op dinsdag 28 september van 18.30 tot 21.00 uur in ‘t Centrum in Dreumel en op donderdag 30 september van 18.30 tot 21.00 uur in Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden. Aanmelden voor de inloopavonden kan per mail via UWDH@Kragten.nl. Hierna ontvangt men meer informatie.