Logo demaasenwaler.nl
  • Alles
  • (1)
    Evenement

Kijkmiddagen archeologische opgravingen in Bergharen

woensdag 12 augustus 13:00 uur

Foto: John van Gelder

BERGHAREN - Rondom de Dorsvlegel wordt komende week archeologisch onderzoek gedaan. Belangstellenden zijn welkom om op 7 of 12 augustus te komen kijken bij de opgravingen en de vondsten te aanschouwen.

Het archeologisch onderzoek wordt op die plek uitgevoerd, omdat daar binnenkort twaalf woningen worden gebouwd. Ester van der Linden, Beleidsadviseur Archeologie van Werkorganisatie Druten Wijchen vertelt: 'We verwachten hier de restanten van een nederzetting uit de midden-Bronstijd tot vroeg IJzertijd (1200-500 voor Chr.), waarvan een deel waarschijnlijk nog verder buiten het op te graven terrein heeft gelegen. Ook wordt er een nederzetting uit de IJzertijd (500-12 voor Chr.) verwacht. De sporen van deze nederzettingen bestaan vooral uit verkleuringen in het zand. De donkere vlekken in het zand zijn vaak de vergane resten van palen: de paal is vergaan of uit de grond getrokken, en de resterende kuil is weer gevuld geraakt met donkerder zand. Door al die paalkuilen goed in kaart te brengen, kun je de plattegrond van een huis reconstrueren. Ook zijn er veel afvalkuilen gegraven met daarin afval, zoals aardewerkscherven, botmateriaal, vuursteen en eventueel metaal. Deze vondsten geven een goed beeld van het dagelijks leven toen.'

Op vrijdag 7 en woensdag 12 augustus is iedereen tussen 13.00 en 16.00 uur welkom om bij de opgravingen te komen kijken. Er wordt ook het een en ander verteld. Kinderen kunnen in het afval zoeken naar vondsten, en krijgen van de archeologen uitleg over wat ze vinden. De ingang van het opgravingsterrein is aan de Dorsvlegel, bij huisnummer 28. Bezoekers moeten zich aan de coronaregels van het RIVM houden.


deel deze activiteit

Locatie

Archeologische opgravingen
Bergharen
Dorsvlegel 28
6617CP


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.