Afbeelding
Foto: Henk van Coolwijk

Lezing Numaga over grootschalige evacuatie hoogwater 1995

zaterdag 25 januari 2020 14:00

NIJMEGEN – Historische vereniging Numaga houdt op zaterdag 25 januari een lezing over de grootschalige evacuatie in 1995. Het is 25 jaar geleden dat Nederland ontsnapte aan een watersnoodramp.

Op 31 januari 1995 en in de dagen daarna werden 250.000 mensen, variërend van vijf dagen tot twee weken, verplicht uit grote delen van het Gelderse rivierengebied geëvacueerd vanwege de gevaarlijk hoge waterstand van de Rijn, Maas en de Waal. 'Die periode heeft op veel mensen een grote impact gehad', stelt een woordvoerder van Numaga.

Gasten
Te gast is onder meer oud-burgemeester Ed D'Hondt van Nijmegen, destijds als coördinerend burgemeester verantwoordelijk voor de evacuatie. Alphons van Winden van waterpeilen.nl, komt uitleg geven over de waterstanden uit verleden en heden. Ook te gast zijn bewoners die destijds zelf de biezen moesten pakken of op een andere manier betrokken waren bij de evacuaties.

Hoogleraar literatuur- en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen van de Nijmeegse Radbouduniversiteit geeft een lezing over de (watersnood)rampen waar Nederland in het verleden mee te maken heeft gehad. En hoe die (bijna-)rampen ook nu nog van invloed zijn op ons dagelijks leven. Ook worden videobeelden vertoond van 1995 en is er ruimte voor discussie.

Honigcomplex Nijmegen
De middag over hoogwater vindt plaats op zaterdag 25 januari van 14 tot 16.30 uur in de zaal Bouillon in het Honigcomplex in Nijmegen-West. De entree bedraagt 5 euro (leden Numaga mogen gratis naar binnen).

Door RN7

Locatie