Logo demaasenwaler.nl
 • Alles
 • (5)
  Muziek
 • (1)
  Film
 • (8)
  Evenement
 • (1)
  Natuur
 • (2)
  Kerkdiensten
 • (1)
  Wandelen
 • (3)
  Educatie
 • (2)
  Expositie

Kinderen ontmoeten techniek op De Tuut

zondag 21 juli 11:00 uur

Foto: Museum De Tuut

Museum De Tuut verwelkomt op 21 juli  met name ook kinderen. Het is de bedoeling die dag de kinderen op speelse manier kennis te laten maken met de principes en uitvoering van verbrandingsmotoren.

Museum De Tuut, Stoomgemaal en Motorenmuseum volgt deze zomer een aantal thema's om het belang en gebruik van stationaire verbrandingsmotoren vanaf 1880 tot circa 1950 inzichtelijk te maken. Het eerstvolgende thema is de kennismaking van kinderen met motoren op 21 juli 2019. Er zijn proefjes om op speelse wijze kennis te maken met enkele natuurkundige basisprincipes (o.a. luchtdruk, kracht, vliegwiel, stroming). Er staan opengewerkte modellen van kleine motortjes waarmee kinderen kunnen experimenteren. Animaties tonen nog meer geheimen van de techniek. En natuurlijk staan alle historische verbrandingsmotoren beschikbaar aan de hand waarvan vrijwilligers de praktische uitvoering kunnen laten zien en horen. Alles is ingericht op zelf ontdekken onder deskundig begeleiding. Openingstijden 11.00 tot 16.00 uur. Entree €3,50. Kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Het Motorenmuseum beheert de verzameling antieke stationaire motoren die Thijs Loeffen, bij leven molenaar te Beneden-Leeuwen, vanaf circa 1980 tot zijn dood in 2003 verzameld heeft. De motoren komen uit de periode 1889 tot 1930. Het was de tijd waarin op veel plaatsen nog geen elektra was, bijvoorbeeld Appeltern kreeg dat pas in 1933, en men dus in bakkerijen en kleine werkplaatsen van allerlei aard voor de aandrijving van machines van dit soort motoren afhankelijk was. Grotere bedrijven werkten in het begin van deze periode met stoommachines. De Tuut wil de rol van deze motoren, met open, liggende cilinders en imposante vliegwielen bij een zo groot mogelijk publiek onder ogen brengen.

Voor meer informatie over het museum en de motoren, zie www.de-tuut.nl


deel deze activiteit

Locatie

Stoomgemaal De Tuut
Appeltern
de Tuut 1
6629aa


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.