Logo demaasenwaler.nl
  • Alles

Kunstveiling voor (jonge) mensen met dementie

vrijdag 8 december 19:00 uur

WIJCHEN -Vrijdag 8 december is er een bijzondere kunstveiling in het Sterrebosch in Wijchen. De opbrengst van de veiling komt deze avond geheel ten goede aan het Odensehuis Animi Vivere.

Het Odensehuis Animi Vivere in Wijchen heeft uit een privéverzameling een serie van 55 kunstwerken gekregen die geveild worden. Alle authentieke schilderijen, sculpturen en keramische objecten zijn afkomstig uit uiteenlopende landen, waaronder Zuid-Afrika, en vertellen stuk voor stuk een unieke geschiedenis. "Het belooft een verrassende avond te worden", aldus Loesan Peters, initiatiefnemer en voorzitter van het Odensehuis. "Niet alleen gaan er tijdens het event uitzonderlijke veilingstukken onder de hamer, maar er is bijvoorbeeld ook muziek. Het wordt een avond waarin schoonheid, een specifiek verhaal en iets voor anderen betekenen elkaar ontmoeten."

Odensehuis Animi ViverePeters opende afgelopen mei in het centrum van Wijchen het Odensehuis Animi Vivere, een regionaal inloop-, ontmoeting-, activiteiten- en informatiecentrum voor mensen met geheugenproblemen en/of beginnende dementie en hun naasten. Dit huis is er voor alle leeftijden, maar legt als enige in Nederland de nadruk op jonge mensen met dementie. "Een groep die vaak wordt vergeten. In het Odensehuis kunnen ze zichzelf zijn en lotgenoten treffen. Ze zien wat ze, ondanks het verschrikkelijke toekomstbeeld, nog wél kunnen. Hierdoor verwerken ze hun diagnose beter en beseffen ze dat ze nog wat van hun leven kunnen maken."

Succes

Meteen vanaf de opening blijkt Odensehuis Animi Vivere een schot in de roos. Van heinde en ver weten mensen het huis te vinden. Maar ondanks het succes moet Peters knokken om de financiën rond te krijgen en het Odensehuis open te houden. "Het initiatief werkt, dat staat buiten kijf. Het aantal gasten stijgt en ik zie de mensen opbloeien. Zo werd ik laatst gebeld door een vrouw; haar man was voor het eerst bij ons geweest. Ze vertelde dat hij was teruggekomen als een andere man. De groep jonge mensen met dementie wordt steeds groter. Die mogen we gewoonweg niet in de kou laten staan!"

Veiling

De kunstwerken zijn op 8 december van 19.00 tot 20.00 uur te bekijken. Om 20.00 uur wordt er gestart met de veiling. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Hans Vos (directeur ZZG Zorggroep), Gert Rebergen (directeur Izare) en Geert Sanders (directeur Sterrebosch in Wijchen).


deel deze activiteit

Locatie

Grand-Café Zaal Sterrebosch
Wijchen
Kasteellaan 6