Stikstofsnuffelstage

De oplossing voor het fileprobleem loopt vertraging op, ’t is het soort pijnlijke ironie waar je alleen maar om kan grimlachen.

In 2022 werd aangekondigd dat er in 2026 ein-de-lijk wat ging gebeuren aan de dagelijkse opstoppingen op de A50 tussen Ewijk en Oss. Nu dreigt een nieuw rapport van de commissie voor Milieueffectrapportage toch voor meer oponthoud te zorgen.
Wat hebben de ambtenaren namelijk vastgesteld? De voorgestelde verbreding van de A50 heeft mogelijk ‘negatieve gevolgen voor het milieu’, waardoor het hele project weleens onuitvoerbaar zou kunnen zijn. In dat geval stellen ze andere maatregelen voor, zoals verbetering van het openbaar vervoer en deelmobiliteit.
Dat laatste begrip is een chique woord voor carpoolen, een oplossing waar mensen al decennia amper enthousiast voor te slaan zijn. En het openbaar vervoer verbeteren? Er gebeurt nu al van alles, denk aan alle snelfietsroutes die momenteel worden aangelegd en het onderzoek naar snelle busverbindingen.

Sowieso zijn de OV-mogelijkheden beperkt. De huidige oude spoorbrug bij Ravenstein maakt extra treinverkeer onmogelijk. En dagelijks de Maas overzwemmen is vast gezond maar wel erg avontuurlijk met al het vaarverkeer. 

Dat een snelweg verbreden niet geweldig is voor het milieu is natuurlijk duidelijk. Maar zijn de dagelijkse, uren durende files ook meegenomen in de stikstofberekeningen? Of wat te denken van al het fijnstof dat alle filerijders happen of de economische schade van files… Is dat echt allemaal minder belastend dan wat extra asfalt?

En dan te bedenken dat deskundigen van Rijkswaterstaat in 2013 al waarschuwden voor deze files, toen de verbrede brug bij Ewijk geopend werd. Het probleem is gewoon een paar kilometer verplaatst en meer dan tien jaar later wachten we nog.

Eigenlijk zouden de leden van deze commissie verplicht zelf eens een maandje woon-werkverkeer Ewijk-Oss moeten ervaren. Lekker met z'n allen op stikstofsnuffelstage… Dan mogen ze dat geweldige OV uitproberen en checken hoe de odeur van de collega's in den ochtend is. Ik verheug me nu al op het aangepaste advies dat volgt.